Team SCA Foto: Ricardo Pinto

Artiklar

Team SCA vann sin första etapp

Klockan 04.11 idag korsade svenskbåten Team SCA mållinjen i Lorient, Frankrike som vinnare av den åttonde etappen av Volvo Ocean Race 2014-15.

Text: Redaktionen • 2015-06-11 Uppdaterad 2015-06-11
TV: Här kör Volvo Ocean Race-båten på grund
Han är ende svensken i Volvo Ocean Race
TV: Några missöden från Volvo Ocean Race
Volvo Ocean 65 i genomskärning

 – Det har varit en lång resa för och vi har haft ett berg att bestiga för att komma så här långt, säger Team SCA:s brittiska skeppare Sam Davies efter målgången. Vårt mål har varit att hamna på prispallen i någon etapp och det här är ju den bästa platsen på pallen. Tack till alla för allt stöd, det här är belöningen för allt vårt hårda jobb.

Den svenska båten, med Anna-Lena Elled ombord som Onboard Reporter, tog en tidig ledning efter att etappen startade i Lissabon i söndags. På väg norrut i Biscayabukten väntade tuffa förhållanden med vind upp till 20 sekundmeter och höga vågor. Team SCA höll kvar sitt försprång och avverkade den 647 sjömil långa etappen på 3 dagar 13 timmar 11 minuter och 11 sekunder.

Team SCA:s seger är den tredje etappsegern för en kvinnlig besättning i tävlingen sedan laget Maiden med Tracy Edwards som skeppare vann två delsträckor i D-klassen i upplagan som seglades 1989-90.

Tvåan Team Vestas Wind var drygt 45 minuter efter Team SCA över mållinjen, ett resultat som innebär en imponerande comeback för det danska laget. Detta är den första etappen som de genomfört sedan de kom tillbaka till tävlingen efter sin olycka i Indiska Oceanen i november 2014.

Abu Dhabi Ocean Racing tog hem tredjeplatsen i etappen. Eftersom de kom före sina huvudutmanare Dongfeng Race Team och Team Brunel har de nu skaffat sig ett gyllene läge att säkra totalsegern i Volvo Ocean Race 2014-15 när de kommer till Göteborg om cirka tio dagar.

Martin Strömberg och hans Dongfeng Race Team har inte lyckats i den åttonde etappen och slutade sist, drygt en timma och 25 minuter efter Team SCA. De behåller sin tredjeplats i tabellen men har nu tio poäng upp till ledarna Abu Dhabi.

Tävlingens sista etapp inleds på tisdag 16 juni och på vägen till Göteborg gör båtarna ett dygnslångt depåstopp i Haag, Nederländerna. Båtarna beräknas nå Göteborg 21-22 juni. 

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden.


Text: Redaktionen • 2015-06-11
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen