Foto: Istock

Artiklar

Transportstyrelsen byter fokus – vill få slut på kissandet i vattnet

Att tömma en hink med toalettavfall i vattnet någon enstaka gång är väl inte så farligt. Eller?

Text: Elisabeth Andersson • 2017-08-07 Uppdaterad 2021-06-09

I april 2015 blev det förbjudet att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i svenska vatten. Detta gäller för både hav, sjöar och inre vattendrag i hela Sveriges sjöterritorium. Istället ska man använda särskilda tömningsstationer som finns i hamnar över hela landet.

Avsikten med förbudet är att minska övergödningen i svenska vatten. Toalettavfall, främst urin, innehåller nämligen stora mängder fosfor och kväve.

– Näringen från ett dygns urin ger näring åt ett kilo alger. Då kanske man kan förstå att det här har stor påverkan, säger Lina Petersson, sakkunnig för båtlivets miljöfrågor på Transportstyrelsen, till Sveriges Radio. 

Hittills har man alltså främst riktat sig mot båtägare med toalett ombord, men nu har Transportstyrelsen insett att de kan ha haft fel fokus hela tiden. Det är nämligen bara en femtedel av de 700 000 svenska båtarna som har toalett. Av de som inte har det misstänker man tyvärr att många uträttar sina behov i exempelvis en hink, som sedan töms i havet, berättar Lina Petersson för Sveriges Radio.

Därför letar Transportstyrelsen nu efter andra lösningar för båtägare utan toalett ombord, exempelvis landtoaletter. Man vill också sprida medvetenheten om hur mycket skada toalettavfall faktiskt kan göra i våra svenska vatten.

Därför är det riskfritt att skita i toalagen

Så har det gått med toatömningen under säsongen

Nu gäller toatömningslagen – men kommer någon bry sig?


Text: Elisabeth Andersson • 2017-08-07
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top