Max Salminen är en av tre seglare som togs ut i första omgången av SOK // Foto: Getty Images

Artiklar

Tre seglare OS-klara

Salminen, Dahlberg och Bergström klara för Tokyo

Text: Martin Strömberg • 2019-11-21 Uppdaterad 2021-06-09

Två landslagsbesättningar – Max Salminen (Finnjolle), Anton Dahlberg/Fredrik Bergström (470) blev idag OS-klara när Sveriges Olympiska Kommitté tog ut de första svenska deltagarna till OS i Tokyo 2020.

För båda är siktet inställt på guld.

Med 247 dagar kvar till OS-invigningen presenterade SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo, på onsdagen 15 aktiva och fem lag som är klara för OS. Här finns de riktigt stora svenska namnen och de stora hoppen. Inte minst seglarna Max Salminen, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström.

Och de är redo.

– I dag är vi ungefär där vi förväntat att vi skulle vara prestationsmässigt. Vi har etablerat oss i världstoppen. Vill du vara bäst kan du aldrig slappna av och tiden fram till OS är väldigt viktig. Framförallt ska vi finslipa tre saker; undanvindsfarten i alla lägen, manövrar så vi vinner duellerna i medaljracen, samt konstant fokus på starterna. Går vi i mål med det har vi stora chanser att segla om guldet i Tokyo, säger Anton Dahlberg.

För Anton blir det OS för fjärde gången och med Fredrik som gast blir det andra gången. De var sexa i OS i Rio. Men nu är siktet ställt högre:

– Jag tycker att Fredrik och jag har lyft oss en nivå från när vi blev uttagna till Rio. Det är jag oerhört stolt över. Vi är ett stark sammansvetsat team som helhjärtat gått in för att bli dom bästa seglingsversionerna av oss själva, säger Anton och får medhåll av Fredrik:

– Jag tycker vi ligger ett snäpp bättre inför Japan jämfört med Rio. Jag är nöjd med var vi står idag. Vi är med i toppen och slåss, samtidigt som vi har saker vi håller på att förbättra. Framåt jobbar vi med undanvind. Vi kan segla båten lite snabbare där. Fysprofil är också en viktig del nu under hösten och vintern. Men vi känner att vi har det som krävs för att gå hela vägen, säger han.  

Max Salminen kommer att göra sitt tredje OS i Tokyo. I London 2012 blev det guld i Starbåt tillsammans med Fredrik Lööf och i Rio kom Max sexa i Finnjolle.

Svenskt guld i Finnjolle-VM efter dramatisk final

Fredrik Lööf och Max Salminen ska vinna Americas Cup


Text: Martin Strömberg • 2019-11-21
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen