Artiklar

TV: Bygg om din familjebåt till en hydrofoil

Ray Vellinga är besatt av att få båtar att flyga. Hans bok Hydrofoils, design, build and fly ligger bakom att den här familjebåten flyger fram över haven.

Text: • 2015-11-09 Uppdaterad 2021-06-09

Svenska elbåten Candela på bärplan premiärkörd – "Vi har Tesla att tacka för allt"

Quadrofoil: Ta dig fram som en insekt på vattnet

Just nu är hydrofoil riktigt hett. Americas Cup seglas med enorma flygande katamaraner och marknaden har sett flera nya flygande elbåtar, bland annat svenska Candela. Men även betydligt mindre extrema båtar kan faktiskt lyfta. 

Harry Larsens 24 fots Bayliner ser ut som vilken vanlig semesterbåt som helst. Men den kan flyga och med sin 200 hästars Volvo Penta lyfter den vid 18 knop. Båten har byggts med hjälp av Ray Vellenga och hans bok. Experimentet visar att foilande kan användas på långt många fler båtar än man kanske tänker sig. Eftersom att bränsleförbrukning alltid är ett stort spörsmål när det gäller motorbåtar så skulle man kunna spara många kulor på att få upp skrovet ur vattnet. 

Boken finns att köpa på Amazon och har fått bra recensioner av köpare. Har du inget projekt på gång så är det kanske dags att uppdatera din gamla Flipper till en flygbåt. 

Svenska elbåten Candela flyger ovanför vattnet

TV: Ghost är superbåten som flyger fram på bubblor

Fjordling tillbaka med elmotor


Text: • 2015-11-09
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top