Artiklar

TV: Därför är superyachten Solar världsunik

Den mäktiga 106,68 meter långa seglande superyachten Solar har precis sett dagens ljus vid holländska varvet Oceanco. Den är inte störst men den har en innovation som gör att hela superyacht-världen håller andan i väntan på att den ska premiärseglas.

Text: Jens Augustinsson • 2016-10-07 Uppdaterad 2021-06-09

Men sina 106,68 meter förlorar superyachten Solar storleksracet mot ryssen Andrey Igorevich Melnichenkos sailing superyacht A, som med sina 142,5 meter är världens största seglande fartyg.

Men Solar är inte mindre imponerande för det. Precis som den välkända och väldigt spektakulära seglande superyachten Maltese Falcon, så har solar en så kallad Dyna Rig, som påminner lite om gamla tiders råsegelriggade fartyg. Men Solars rigg är betydligt högre än den på Maltese Falcon.

Men det riktigt häftiga med Solar är fören, som redan fått smeknamnet “Pacmanför”. Den övre delen på fören har ett överhäng precis som på klassiska fartyg. Men den undre delen pekar också framåt. Det gör att fören ser ut som en gapande mun i profil och därav det nya smeknamnet “Pacman”.

Nu sitter experterna i superyachtvärlden som på nålar och väntar på att få se om – och i så fall hur – detta nya påfund påverkar sjö- och seglingsegenskaperna.
Tills vi får reda på det kan vi njuta av den här drönarvideon som ger oss en lite tjuvtitt på den mäktiga båten.

TV: Se ryske miljardärens nya galna segelyacht

Topplista: Här är väldens 10 största superyachts

TV: Så såg det ut när superyachten Symphony lämnade varvet

Därför får du lägga till även vid privata bryggor


Text: Jens Augustinsson • 2016-10-07
ArtiklarLivetOmbordOtroligtSegelbåtSuperyacht
Scroll to Top