Artiklar

TV: Här tävlingsseglar de – mitt i öknen

The Lake Eyre Yacht Club i Australien har inte anordnat en regatta sedan 2011 - på grund av vattenbrist. Men efter ihärdigt regnande vädrar nu klubben morgonluft och och hoppas att kontinentens största sjö ska fyllas på igen.

Text: Jens Augustinsson • 2016-01-19

Med båten på släp genom Sverige

Ensam på fjärden

TV: Här surfar han med sin katamaran över sandbanken

Det är tufft liv att vara insjöseglare i Australien. Och Lake Eyre Yacht Club har gjort det extra svårt för sig.
Deras hemmavatten Lake Eyre är förvisso Australiens största sjö – när det finns vatten i den. Och det gör det inte så ofta. Senast det var seglingsdjup i sjön var 2011 och då passade man på att köra en regatta.

Och inte ens då är det helt lätt att segla. På marken som översvämmas står träd och buskar och seglingen blir som att ta sig fram genom en hinderbana. Kolla in nyhetsinslaget från senaste regattan här nedanför. 

Sjön ligger i den torraste delen av hela Australien och den uppnår inte sin fulla storlek uppnår mer än fyra gånger per sekel, senast var 1974.

Och problemen slutar inte där. Även om det finns vatten att segla på i den stora saltsjön, så är det ingen picknick att ta sig dit och räkna inte med att kunna stövla in i båttillbehörsbutiken och handla om du glömt flytvästen hemma. William Creek, som är närmsta samhälle, ligger sex mil bort och har en fast befolkning på – sex personer.
Och vill du åka till Adelaide, huvudstad i South Australia är det bara att fortsätta rakt fram förbi William Creek – i 70 mil.

Men seglingsklubbens 220 medlemmar räds inte och gläds nu istället över att man kanske snart kan inleda sin första seglingssäsong på sjön sedan 2011. Det finns 10 båtar på plats vid sjön men de flesta medlemmarna drar sina båtar dit när det är seglingsdags. Men man får förmodligen vänta till mars, för just nu är det stekhett och alldeles för varmt i öknen för segling.

 


Text: Jens Augustinsson • 2016-01-19
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top