Foto: Øresundsakvariet

Artiklar

TV: Här leker en sprallig delfin nära fartyget i Öresund

Ska du ut med båten och ta en tur i Öresund? Håll tummarna – du kanske får se en delfin. Denna ovanliga syn mötte nämligen djurskötare och marinbiologer från Øresundsakvariet under gårdagen. Se det unika klippet när det spralliga däggdjuret bjuder på en riktig show.

Text: Annika Jeppsson • 2016-08-05 Uppdaterad 2016-08-05

Det var under torsdagsmorgonen som det annorlunda mötet inträffade. Djurskötare och marinbiologer från Øresundsakvariet, som ingår i Københavns Universitets muséer, befann sig på ett fartyg norr om ön Ven. Plötsligt fick de se något väldigt sällsynt – en lekfull delfin uppenbarade sig. Den hoppade runt i vattnet i över en timme nära sin chockade och glada publik.

Snorklade med sin nyfunna vän

Några ur sällskapet från Øresundsakvariet hoppade till och med i vattnet och snorklade tillsammans med sin nyvunna vän.

– Det var galet. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva en sådan nyfiken, vanlig delfin i Öresund. Och sedan fick jag och våra djurskötarstudenter snorkla tillsammans med den i vattnet. Snorkling med delfiner i Öresund har inte skett så många gånger tidigare, kanske är detta första gången, säger Jens P. Jeppesen, marinbiolog vid Øresundsakvariet, i ett pressmeddelande.

Aldrigt gjort något liknande

Han berättar att han aldrig har gjort något liknande och att upplevelsen är en stor erfarenhet.

Enligt Øresundsakvariet kan den här typen av delfiner befinna sig i många regioner i tropiska, subtropiska och varmt tempererade hav. Däggdjuren följer Golfströmmen i norr och förekommer på den norska kusten, i Nordsjön, Kattegatt och även i Bälthavet, vilket var fallet den här gången. Delfinen gillar att rida på vågorna från valar och stora fartyg. 


Text: Annika Jeppsson • 2016-08-05
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen