Artiklar

TV: Galna ankbåten simmar runt i Stockholm

Alex And är en ovanligt smart båt, som även kan köras på land och är bekväm som en mini-lägenhet.

Text: Redaktionen • 2015-11-20
TV: Galna ankbåten simmar runt i Stockholm
Foto: Pär Olsson

TV: Vi åker filmbåten från Göta kanal

Sex motorbåtar du måste köra innan du dör

Bakom konstruktionen av Alex And står Bo Åkerlund och företaget Modultech i Jakobstad i Finland. Efter många år på Nautors Swan var han van att bygga båtar och ville ­skapa något själv. Det var i början av 1990-talet och Finland hade fått EU-bidrag för att ta fram produkter som var unika och kunde stärka turismen. Bo byggde en modell av en ankbåt. Den föll i god jord och han fick bidrag för att sätta igång. 

– Jag ville göra något som både lockade folk och som stack ut. Jag har alltid varit intresserad av fåglar och tänkte att den kunde utgöra ett roligt inslag i skärgården. Samtidigt ville jag skapa något som bar på det genuint finska, det vill säga en bastu, berättar Bo som kallar sin konstruktion för Fin-Duck. 

Nu finns båten i Stockholm där den väcker starka reaktioner när de far fram. 

– Folk brukar reagera positivt när de ser båten och så kommer de fram och vill prata. Det finns bara två stycken i världen och jag tror att just formen av en fågel gör att den blir något annat än bara en båt. Den blir liksom som ett väsen i sig. Än så länge är det bara roligt med alla glada tillrop. Många vill stanna och prata. Vår marschfart bara runt 4-5 knop, så det gäller att ha tid när man är ute och guppar, säger nuvarande ägaren Toni Mignola.

Text: Anna Sandgren. 

Texten är ett utdrag ur en längre artikel i Vi Båtägare nr 11 2015. Som prenumerant kan du läsa den i e-tidningen

 

Fakta Alex And

Längd 5,5 meter
Bredd 2,8 meter
Höjd 3,2 meter
Djupgående 0,25 meter
Vikt 900 kilo
Personer max 8 personer
Hastighet cirka 5 knop


Text: Redaktionen • 2015-11-20
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top