Hurra på din stora dag! Idag firar vi V8-motorns dag. Bilder: iStock

Artiklar

TV: Den här dagen firas den ikoniska V8-motorn

Ingen motortyp är väl så ikonisk som V8an. Bara det råa mullret gör en knäsvag. Inte konstigt då att denna motor fått en egen hyllningsdag den 10 mars. Just denna dag 1932 rullade den första V8-bestyckade bilen av bandet hos Ford och resan mot att göra motortypen folklig hade startat. Den är så klart vanligast i bilar. Men visst kan man ha mycket skoj med en V8 i en båt också. Kolla bara in de här underbara filmerna!

Text: Jens Augustinsson • 2017-03-10 Uppdaterad 2021-06-09

TV: Andre har satt en V8 från en Chevy Van i snipan

TV: Här drar V8-laddade träskbåten iväg som en dragracebil

TV: Vi åker med i Leif-Ivans Cigarette 2150 hk

TV: Så ser det ut när man släpper loss 8000 hästkrafter

TV: De kör jetsprint i 70 knop i lerdiken

TV: Här åker de vattenskidor i 120 knop

TV: Vi sände live från starten av Powerboat Weekend

TV: Hör V8:orna vråla i tre Seven Marine 557:or

V8-motorn

En V8-motor har två cylinderbankar med fyra cylindrar per bank. Dessa är vanligen vinklade från varandra med en vinkel på 90 grader, vilket är den ur balanssynpunkt optimala vinkeln.

Den första serieproducerade V8:an introducerades av Cadillac 1914. Den första förhållandevis billiga bilen med V8, som riktade sig till en bredare målgrupp, introducerades av Henry Ford i 1932 års Ford. Ford hade lyckats utveckla gjuteritekniken så att motorblocket gick att gjuta i ett stycke och blev enkelt att producera.

På 60-talet började bilar i olika storleksklasser att tillverkas. Därför togs V8:or med olika slagvolym fram. De mindre motorerna kallas small-block och de större big-block. Gränsen går ungefär vid 6 liters slagvolym. Big-block-motorerna monterades främst i fullstora bilar, men även i muskelbilar.

1955 introducerade Chevrolet sin smallblock-V8 som med mindre förändringar tillverkas än idag. Den är därmed den motor som har tillverkats i störst antal i världen.

Mellan åren 2006 och 2013 användes denna motortyp i Formel 1.

Källa: Wikipedia


Text: Jens Augustinsson • 2017-03-10
ArtiklarLivetOmbordBåtracingMotorerTeknik
Scroll to Top