Skepparen Tomas Coville är snabbast runt jorden non stop för ensamseglare. Han seglade med maxi-trimaranen Sodebo. Foto: Sodebo

Artiklar

TV: Han krossade världsrekordet i ensamsegling runt jorden

Medan vi andra hade fullt upp att fira jul fanns det vissa som istället valde att trotsa världshaven. Tomas Coville ombord på maxi-trimaranen Sodebo lyckades på juldagen slå världsrekord i att snabbast ta sig ensam runt jorden med segelbåt.

Text: Jens Augustinsson • 2016-12-27 Uppdaterad 2021-06-09

Fransmannen Thomas Coville är ingen duvunge när det gäller jorden runt-segling. 2012 var han med ombord på franska båten Groupama 4 som vann Volvo Ocean Race. Och de senaste åren har han bara haft en sak i sikte, att slå världsrekordet i att segla ensam non stop runt jorden.

Det skulle krävas fem försök innan han till slut lyckades. Två gånger har han fått bryta på grund av skador på båten och två gånger har han helt enkelt inte seglat snabbt nog.

Men det blev alltså femte gången gillt för Thomas Coville. Med sin 105 fots trimaran Sodebo Ultim passerade han mållinjen i norra Frankrike efter 49 dagar 3 timmar och 7 minuter. Med det så fullkomligt krossade han det gamla rekordet med en marginal på 8 dagar och 10 timmar, satt 2004 av Francis Joyon ombord på maxikatamaranen IDEC.

Rekordet innebär att Thomas Coville har seglat den 27 325 sjömil långa banan med en snitthastighet på 23 knop. Han korsade Indiska oceanen på bara 8 dagar och 12 timmar och Stilla havet på 8 dagar och 18 timmar. Som en jämförelse tog det trimaranen Spindrift 2 med full besättning 8 dagar och 4 timmar att segla över Indiska oceanen 2015.

TV: Han krossade världsrekordet i ensamsegling runt jorden
Tomas Coville. Foto: Sodebo

Det var dock ingen slump att det blev en snabb resa den här gången. Det sker en noggrann planering för att kunna dra nytta av fördelaktiga vädersystem och de förutsättningar som Thomas Coville hade nu inträffar bara ungefär en gång per årtionde. Därmed inte sagt att det blev en enkel resa. I stora delar av Indiska Oceanen hade han vindar på mellan 15 och 20 meter per sekund och tiometersvågor.

Med tanke på vad som hänt Tomas Coville vid tidigare rekordförsök är det ett under att han gav sig ut denna femte gång. Två gånger har han gått i mål men missat rekordet med ett par enstaka dagars segling. En av gångerna efter att totalt ha tappat kontrollen över båten i södra oceanen. Med alldeles för mycket segel uppe under ett överfallsväder gick hans trimaran upp på ett skrov och surfade okontrollerat iväg. Coville räddade sig ner under däck samtidigt som båten gick ner på alla tre skrov igen, bara för att återigen fångas av vinden och surfa iväg. Denna gång brast dock storskotstravaren och en lös del flög genom båten och hyvlade av överdelen på båda kolfiberrattarna. Han lyckades trots detta alltså ta sig i mål, men missade då rekordet med två dagar.

Men efter åtta år och fem försök lyckades han nu alltså till sist. Kolla in tv-klippet från ankomsten här nedanför.

 

Fotnot: Tidigare innehavaren av hastighetsrekordet för ensamsegling runt jorden, Francis Joyon, är just nu ute på en jorden runt-segling för att försöka slå hastighetsrekordet runt jorden för båtar med full besättning (Jules Verne Trophy) i maxi-trimaranen IDEC Sport. När detta skrivs (161227 13:30) är de i södra Atlanten och ligger för närvarande 727 sjömil efter rekordhållaren Loïck Peyron, som 2012 med sin maxi-trimaran Banq Populaire VII satte det det nuvarande rekordet 45 dagar 13 timmar 42 minuter 53 sekunder.

Här störtar ensamseglarna i Vendée Globe genom södra oceanen – kolla in unika tv-bilderna

TV: Här kapsejsar nya Gunboat G4 i full fart

TV: Världens tuffaste seglingstävling: "Jag flyttar 800 kilo utrustning vid varje slag"


Text: Jens Augustinsson • 2016-12-27
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top