Artiklar

TV: Här anländer båtarna till mässan på ett udda sätt

Tyska Düsseldorf ligger inte ens i närheten av havet. Men ändå hålls här årligen Europas största båtmässa. Då måste de största båtarna anlända på ett lite udda sätt.

Text: Jens Augustinsson • 2017-01-05 Uppdaterad 2021-06-09

Visst, de riktigt stora båtarna börjar med at ta vattenvägen till mässan, via floden Rhen, som slingrar sig förbi staden Düsseldorf. Men den sista biten behöver de fraktas landvägen och själva överföringen från vatten till land är ett ganska spektakulärt skådespel som vi rapporterat om förut här på Livetombord.

Häromdagen var det dags att börja fylla mässhallarna inför årets mässa. I filmen ovan kan ni se hur det såg ut när en av de första större båtarna, italienska Navetta 52 på knappt 16 meter, anlände och vinschades upp ur Rhens strömmande vatten med hjälp av mässans speciella medhjälpare Big Willi. De kommande dagarna får den orangea kranen slita hårt då de 17 mässhallarna ska fyllas.

Mässan Boot i Düsseldorf är verkligen en höjdpunkt för den som är intresserad av att titta på nya båtar. Man visar bland annat upp en imponerande bredd i antalet utställda segelbåtar. Mer än 360 utställare finns på plats med allt från jollar till kölbåtar och flerskrov. Alla de stora franska och tyska varven finns förstås representerade. Men det går också att kika närmare på lyxmärken som Swan, Oyster – och båtar från vårt eget svenska Hallberg-Rassy.

Motorbåtarna är så klart också välrepresenterade och i hall 17 hittar vi bland annat “Bavaria World”, vilket skvallrar lite om hur många båtar den stora tyska tillverkaren tänker ställa ut. 

Mässan hävdar själva att de också står värdar för väldens största vattensportmässa. Här kan du testa såväl dykning som segling och wakeboarding!

Mässan pågår från 21 till 29 januari. Sen hinner du lagom hem till Båtmässan i Göteborg, som startar den 4 februari och pågår till den 12e.

TV: Mässans största båt är för stor

Bilder: Bjässarna anländer till mässan – på en pråm

TV: Vi kollar in mässans största båt – Princess V48


Text: Jens Augustinsson • 2017-01-05
ArtiklarLivetOmbordBåtmässa
Scroll to Top