BBQ Donut Boat inbjuder nog mer till grillning än båtåkning.

Artiklar

TV: Här är båtarna du inte trodde fanns

Galna drömmar som förverkligats eller bara lösningen på ett praktiskt problem. Här är några båtar där kreativiteten fått flöda fritt – båtar som alla garanterat har en åsikt om. Och de flesta går faktiskt att köpa.

Text: Jens Augustinsson • 2016-04-25 Uppdaterad 2021-06-09

TV: Här är båtarna du inte trodde fanns
Martini är i perfekt balans hela tiden. En riktig dröm för alla med anlag för sjösjuka.

Velodyne Martini 1.5

Velodyne Martini 1.5 är som en flytande testplattform för att testa datorstödd gyrostabilisering. Namnet Martini har den fått då det ska gå att köra i vågor och samtidigt ha ett glas Martini stående på ett bord utan att det skvalpar ut en droppe.

Om det funkar eller inte får du reda på ganska snart här på livetombord. Tidningen Båtnytt har varit i USA och provkört båten och snart kan du se filmen från provkörningen här. 

 

TV: Här är båtarna du inte trodde fanns
Grillat är godast på sjön. BBQ Donut Boat är utrustad med grill i mitten.

BBQ Donut Boat

Alla som någon gång kört en rund båt på något tivoli eller sommarland vet att det är en måttligt bra idé, i alla fall som båt betraktat.

Yamahas gamla runda båt som byggdes i marknadsföringssyfte för en mässa har ju figurerat flitigt i tv och i minst en bok här i Sverige. Den var utrustad med motorn i mitten. I den här båten, döpt till BBQ Donut Boat har motorn fått flytta ut på ,eh, akterspegeln och i mitten har man istället placerat en grill.

Kul idé men…

Nästa sida: Jet Capsule satsar på rymddesign

TV: Colin kör med utombordare på ryggen

Jet Capsule

Jet Capsule marknadsförs som världens minsta super yacht. Men vi tycker det känns högst oklart om det här är något man vill lägga slantarna på – om man nu ändå har råd att köpa en spektakulär båt.

Men tittar man lite närmare på reklamen för båtmärket Jet Capsule så marknadsför den den även som badbåt och taxibåt. Och sistnämnda är kanske den kategori där den här totalt utflippade båten har sin största marknad.

Designen är ju minst sagt speciell. Sa vi förresten att den är italiensk – så klart. 

Nästa sida: Är den en båt eller helikopter?

TV: Här är båtarna du inte trodde fanns
Jet Capsule passar förmodligen bäst i den här miljön, som taxibåt i någon stad med mycket vatten. Stockholm eller Göteborg kanske?
Alla foton: Jet Capsule
TV: Här är båtarna du inte trodde fanns
Men den marknadsförs också som en sol och badbåt för den som kanske söker något lite, fölåt, mycket mer udda.
TV: Här är båtarna du inte trodde fanns
Eller så köper man en Jet Capsule Reptile och bli giftigast på sjön – eller?
TV: Här är båtarna du inte trodde fanns
Men Jet Capsule vill trigga fantasin ännu mer med den här skapelsen. Men frågan är om inte den här modellen kommer stanna på ritbordet.
TV: Här är båtarna du inte trodde fanns
Förarplats eller cockpit?

TV: Han byggde ihop gräsklipparen med båten

TV: Kolla in slädbåten driven av en sågklinga

TV: Här är båtarna du inte trodde fanns
Skulle du känna dig som Bond om du körde den här? Det tror i alla fall tillverkaren.
Foto: Helicat

Helicat

Vi vet, den ser ut som ett galet hemmabygge från 80-talet. Men så är inte fallet. Den här skapelsen ställdes ut på Miami Boat Show i år. Och fråga oss inte varför den ser ut som en helikopter, inte ens idén flyger ju.

Den kan bära en utombordare på upp till 90 hästar på varje katamaranskrov och ska då ha en toppfart på 35 knop. Hela kalaset kostar cirka 600 000 kronor – i USA. 

TV: Här gummibåten som tar fågelvägen

TV: Här är båtarna du inte trodde fanns
Gamla bränsletankar till amerikanska stridsflygplan blev till smarta båtar i Vietnam.

Återvinning och återanvändning är ju väldigt populärt just nu. Men det där hade man fattat i Vietnam redan på 70-talet. När Vietnamkriget var över lämnades allsköns krigsmateriel kvar. Bland annat de här bränsletankarna till stridsflygplan.

Vad vietnameserna gjorde var att sätta skärbrännaren i dem (jag blir lite svettig vid tanken på att elda i en bränsletank) och helt enkelt bygga om dem till ett slags long tail-kanot. Trä eller plåt spelar ingen roll, bara de flyter. Och det verkar de ju göra.


Text: Jens Augustinsson • 2016-04-25
ArtiklarLivetOmbordMotorbåtUdda*båtar
Rulla till toppen