Kommer det här bli en vanlig syn i våra gästhamnar i framtiden – en drönarbåt som samlar skräp? Foto: RanMarine

Artiklar

TV: Här är båten som äter skräp

Har du också förfärats övar allt skräp som flyter runt i hamnbassänger och gästhamnar? Den nya skräpbåten WasteShark kan vara lösningen på problemet.

Text: Jens Augustinsson • 2016-09-15 Uppdaterad 2021-06-09

Sydafrikanen Richard Hardiman insåg en dag en viktig sak – det mesta av plasten och skräpet som hamnar i havet börjar ofta sin resa längs kustlinjen och i hamnar. Det blev startskottet för honom att utveckla WasteShark, en drönarbåt som byggs med ett  huvudmål i sikte – att outtröttligt jaga skräp i hamnar.

Kraftigt förenklat fungerar det så att en eldriven katamaran försetts med en skopa, eller en mun om man så vill, mellan skroven. När den åker runt i hamnen så fångar den allt flytande skräp som den kör över och samlar detta i en behållare i “magen”.

Enligt en artikel på sajten newatlas.com, så har skräpbåten också en rad andra uppgifter. Den ska även samla upp data kring vattenkvalité, djup och väderförhållanden. I större kommersiella hamnar kan dessa uppgifter vara väldigt användbara.

Projektet har fått extra skjuts då det plockades in i ett utvecklingsprogram för hamnrelatarad teknik i Holland. Så just nu cirkulerar Hardimans prototyper i Rotterdams hamn, en av världens största kommersiella hamnar.

WasteShark är utrustad med bland annat kamera för att undvika kollisioner med andra fartyg. Men den använder sig också av något som kallas geofencing technology, som ett osynligt digitalt stängsel, för att hålla den borta från de mest trafikerade områdena.

Mjukvaran ombord på skräpbåten samlar också hela tiden in data om omgivningen, så att båten ska bli smartare och med tiden beta av sitt arbetsområde mer effektivt.

I framtiden hoppas Richard Hardiman kunna utveckla en soldriven skräpbåt med namnet Great Waste Shark, som ska kunna plocka upp 500 kilo skräp innan den behöver tömmas.

Nu får vi också hoppas att det framöver kommer en version som är tillräckligt billig för gästhamnar och båtklubbar att köpa in. 

TV: Här är båten som äter skräp
Sydafrikanen Richard Hardimans oansenliga farkost Wasteshark är en drönarbåt som…
TV: Här är båten som äter skräp
…har en papperskorg i sitt innandöme…
TV: Här är båten som äter skräp
…och ska köra runt och hålla hamnområden rena från flytande skräp. Här testas Wasteshark i holländska Rotterdam. Samtliga bilder: RanMarine

TV: Så ska de städa världshaven rena från all plast

Bilder: De såg en ö bli till – mitt i Stilla havet

Nya sjökorten utlovar genvägar i skärgården

Sjövett 1964: Här sänker de soporna med stenar


Text: Jens Augustinsson • 2016-09-15
ArtiklarLivetOmbordElbåtarTeknik
Scroll to Top