Artiklar

TV: Här är James Bonds bästa båtjakter

Det är snart dags för ännu en Bond-film, No Time to Die, som kommer i vår. Det är oklart om det kommer att vara några båtar med i den men vi håller till godo med några av Bonds finaste båtar hittills.

Text: Redaktionen • 2015-11-26 Uppdaterad 2021-06-09

Läs mer: James Bond kör Riva

TV:Här åker James Bond ribb på Themsen

Agent 007 ser rött

I film nummer två (här ovan) i serien från 1963 (Agent 007 ser rött) så kör Bond en rätt gullig Fairey Huntsman 28 med träskrov. Långt ifrån de galna fartvidunder han drar på med i våra dagar. Faireyn var ändå en sportbåt av sin tid som hade en hel del krut i sig. I filmen ser vi för övrigt agent 007 för första gången i en båtscen.

 

 

 Leva låta dö

Båtjakten här ovan är från filmen Live and let die från 1973. Tyvärr är det bara en liten del av den häftiga jakten i Louisianas träskmarker. I scenen ser man dock att en båt kraschat in i polisbilen. Det hände av misstag och fick vara med i filmen, men själva kraschen filmades tyvärr inte. Det här var Roger Moores första film och han skadade sina tänder illa när han gjorde delar av stuntscenerna under båtjakten. Bond kör här en Glastron GT-150. 26 båtar användes i scenen och många av dem förstördes.  Källa: IMDB

 

 

Älskade spion

Klassiska bilubåtsscenen från Älskade spion från 1977 är väl inte direkt en båtjakt men får vara med ändå. Bilen var en Lotus som kom att kallas Esther Williams efter den kända Hollywood-simmerskan. Bilen var bara ett tomt skal som kördes av två dykare med hjälp av en luftkanon som drev den framåt. Källa: IMDB. 

 

 

Moonraker

Överst av de två filmerna jagas Roger Moore av klassiska bondskurken Jaws i Moonraker från 1979. Styrandes mot ett vattenfall i en Glastron 1978 CV23HT Silver har Bond så klart en fiffig lösning i bakfickan. Se själva. 

I samma film blir James Bond också jagad i Venedig där han kör en ovanligt snabb gondol. Dessutom är den en svävare och Bond kan därför lämna skurkarna efter sig när den plötsligt kör upp på Markusplatsen. Fånigheten vet inga gränser. Källa: IMDB

 

 

 Världen räcker inte till

Båtjakten här ovan är från filmen ”The world is not enough” där irländaren Pierce Brosnan spelade Bond. Brosnans filmer återgick till de lite lustiga stilen som Roger Moore hade etablerat under 70- och 80-talet. Coolt att flyga ut med båten från MI6-byggnaden i centrala London. 

Q-boat som Bonds båt kallas hade en motor på 350 hästkrafter och gjorde 70 knop. Båtjaktscenen på Themsen inledde filmen och tog 7 veckor att spela in. Skurken kör en bestyckad Sunseeker Superhawk 34. 

 

 

Quantum of Solace

Här ovan ser vi nuvarande Bond, Daniel Craig i en riktigt tuff båtjakt från filmen Quantum of Solace från 2008. Nu är det ingen cool sportbåt, utan en riúffig fiskebåt med fartresurser. Skillnaden mot Roger Moores glättiga filmer kan inte vara större. 

 

 

Spectre

I bioaktuella Spectre så finns det också en våghalsig båtjakt på Themsen. Men den har jag ännu inte sett och några filmer finns ännu inte på Youtube. Vi får nöja oss med den här filmen från inspelningen så länge. 


Text: Redaktionen • 2015-11-26
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen