Det är tuffa tider om man är en del av besättningen på en Volvo Ocean Race-båt. Vi är bara i början av tävlingen, men det har redan skett en rad incidenter. Foto: Ugo Fonolla/Volvo Ocean Race

Artiklar

TV: Här är olyckan framme i Volvo Ocean Race

Katastrofen är aldrig långt borta för seglarna under pågående Volvo Ocean Race. Kolla in situationerna där de kommit undan med blotta förskräckelsen – och några blåmärken.

Text: Jens Augustinsson • 2017-11-07 Uppdaterad 2021-06-09

Liz Wardley på Turn The Tide On Plastic trasslade in fötterna i ett skot och var på väg att ryckas överbord under in port-racet i Lissabon. En av de andra i besättningen var dock snabbt framme och lyckades få loss henne och hon kom undan med mindre blessyrer – och en rejäl chock.

En av sakerna som man förmodligen inte sätter upp på sin önskelista inför ett äventyr på oceanerna är en så kallad broach, när båten skär upp emot vinden och lägger sig helt på sidan.

Detta fick besättningen på Sun Hung Kai/Scallywag uppleva redan första dagen på andra delsträckan mellan Lissabon och Kapstaden. Risken för skador på både besättning och båt är stor när båten i princip tvärstannar men besättningen ser ut att ha rett ut situationen bra och var snabbt på rätt köl igen. Kolla in de dramatiska sekunderna!

Annalise Murphy på Turn The Tide On Plastic fångades av en våg när hon var uppe på relingen i lovart och jobbade. Hon hade tack och lov sin livlina fäst så att hon inte spolades överbord. Hon klarade sig undan med en kortare flygresa ner i sittbrunnen och en flytväst som löstes ut av vattenmassorna hon fick över sig.

Samma tur hade tyvärr inte Sarah Young i besättningen på båten IchorCoal i tävlingen Clipper Round The World Race 2015-2016.

Precis som Annalise Murphy fångades Sarah Young av en överbrytande våg och kastades ner mot mantåget i lä, som lyckades fånga upp henne. När nästa våg kom sköljdes Sarah Young dock överbord, då hon glömt att kroka fast sin livlina. Det var också det som kom att kosta henne livet, då hon var död när besättningen lyckades få ombord henne igen.  

 …Och här är ett tillfälle när det slutade med en nära ögat-situation. Turn The Tide On Plastic leker följa John efter Sun Hung Kai/Scallywag strax efter starten av första delsträckan från Alicante. De plöjer rakt igenom en skog av åskådarbåtar och det är också riktigt nära att TTOP får kasta in handuken direkt när man sniker förbi en av båtarna. Kolla in den svettiga manövern!

TV: Vild start på Volvo Ocean Race – kolla in de fantastiska helikopterbilderna

Nu är Volvo Ocean Race igång – här är utmaningarna som väntar

Båt på grund i kappsegling runt jorden


Text: Jens Augustinsson • 2017-11-07
ArtiklarBåtnyttBåtolyckaJorden*runt-seglingKappseglingVolvo*Ocean*Race
Scroll to Top