Artiklar

TV: Här är segelbåten som seglar utan segel

Det ser jättemärkligt ut när man först tittar på den här filmen. En foilande trimaran som flyger fram - helt utan segel. Men tittar man lite till så förstår man vad som för den framåt. Båten är nämligen Kite-seglande. Otroligt häftigt och något vi hoppas att få se mer av.

Text: • 2015-05-12
IF-båten återuppstår
Lista: Fem köpvärda segelbåtar från 70-talet
Karta: Här är det störst risk att få TBE
Körkort för vattenskoter kan bli verklighet redan 2016

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

Fördelarna med att segla med en kite i stället för med ett traditionellt segel är flera. När vinden fyller seglen på en segelbåt så lutar den. Samtidigt kan du minska segelytan för att hindra vinden från att trycka ner båten för mycket. Lite förenklat kan man säga att lutning, minskad segelyta, kölvikt, bredd och kölens djup är motverkande krafter som påverkar farten negativt men stabiliserar båten.

En kitebåt kränger inte så mycket. Draken lyfter båten, deplacementet minskar och motståndet i vattnet blir mindre. Det reducerar samtidigt den mängd kraft som behöver genereras på undersidan av de vinkelräta sticksvärden för att få båten att lyftas ur vattnet och sväva på bärplanen. I stort sett är det bara båtens vikt och sticksvärdens tröghet i vattnet som skapar det totala motståndet.

Draken har också den fördelen att den ofta befinner sig i kraftigare vindar långt ovanför båten. En rutinerad kiteseglare kan manövrera draken och utnyttja de starka vindarna på bästa sätt medan en traditionell segelbåt får vänta in goda vindar.

En bärplansbåt med en drake är närmast en perfekt kombo när det gäller fart. Bärplanen bidrar till minimal friktion mot vattnet, så att du närmast svävar fram över vattenytan.


Text: • 2015-05-12
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top