Artiklar

TV: Här byggs världens största passagerarfartyg

Att åka på lyxkryssning är ett fenomen som allt fler vill prova. Därför bygger just nu Royal Caribbean världens största passagerarfartyg, Harmony of the Seas.

Text: • 2015-10-13

TV: Så såg det ut när superyachten Symphony lämnade varvet

Höstupptagning A-Ö

Här i Stockholm får vi under sommarmånaderna ofta se enorma lyxkryssningsfartyg. De fullkomligt tar över stadsbilden när de ligger vid Stadsgårdskajen. 

De lär inte bli mindre i framtiden då charterbolagen bygger allt större fartyg. Störst på haven kommer snart Harmony of the Seas att vara. Hon tillhör Oasis-klassen men passerar sina systerfartyg med över 2000 Gross tonnage (dräktighet). Dräktighet är ett mått på ett fartygs inneslutna volym och Harmony of the Seas dräktighet är 227 700. Som jämförelse var Titanics dräktighet 46 328. Harmony of the Seas kommer alltså att bli nära fem gånger så stor som Titanic. 

Liksom sina systerfartyg kommer hon att vara packad med underhållning så som fallskärmssimulator, vågsurfingsimulator och robotbartendrar. Systerfartygen byggdes i Åbo, men Harmony of the Seas byggs i Frankrike. I maj nästa år är det premiär. Men redan nu är ett nytt systerfartyg på gång till 2018 och då ryker nog rekordet igen. 


Text: • 2015-10-13
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top