Artiklar

TV: Här hittas superträbåten SVERIGE

Superträbåten SVERIGE som förra veckan sjönk efter en dramatisk olycka är funnen. Vrakdykaren Niklas Ekström på Dykcharter behövde bara en timmes sökande för att hitta den olycksaliga båten. Se Niklas film här nere.

Text: • 2015-07-10 Uppdaterad 2021-06-09
TV: Här kraschar och sjunker superträbåten SVERIGE
Historien om den svenska superbåten SVERIGE och drömmen om 100 knop

Niklas på Dykcharter.se  fick uppdraget att försöka hitta SVERIGE och i onsdags var den mycket speciella båten hittad. Till sin hjälp hade Niklas en side-scan sonar, ett sidoseende ekolod som man släpar efter båten.

– Med ett sådant ekolod ser man precis hur bottenformationen ser ut. Vi använder den för att hitta stora vrak, men man kan också se föremål på tio centimeter, säger Niklas.

SVERIGE låg skymd bakom en klippvägg på tio meters djup och Niklas kunde lätt se vad som hade lett till att den sjönk vid olyckan.

– Båten var uppriven på styrbordsidan och bordläggningen var söndertrasad. Jag hittade också ett hål i aktern som gick till tanken. Det ser ut som om båten fått skadorna vid nedslaget vid olyckan, säger Niklas Ekström.

Trots skadorna tror Niklas att det går att få ordning på båten om man vill.

– Det är absolut möjligt att bärga från de tio meters djup den ligger på. Men det kommer att kosta mycket och vara mycket arbete. Allt har legat under vatten och motor och elsystem måste renoveras, säger Niklas.

SVERIGE har ju sjunkit ute vid Sandhamn tidigare och den gången blev det ett dyrt arbete att få upp och liv i båten med de dubbla pansarvagnsmotorerna.

Då var det en mer kontrollerad situation, det här var en riktig olycka.

– Förra gången kostade det 1 miljon kronor. Men jag vet inte vad de kommer att göra den här gången, säger Niklas Ekström. 

Läs mer: Historien om svenska superbåten SVERIGE

TV: Här hittas superträbåten SVERIGE
SVERIGE på botten utanför Sandhamn. Foto: Niklas Ekström
TV: Här hittas superträbåten SVERIGE
Så här såg SVERIGE ut på Side-scan sonar. Foto: Niklas Ekström

Text: • 2015-07-10
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top