Artiklar

TV: Här klipper oljetankern segelbåten

Under en regatta utanför Isle of Wight 2011 hände det som absolut inte får hända. Helt plötsligt befinner sig en enorm oljetanker på kollisionskurs med en av de tävlande båtarna, Atlanta of Chester. Vem var ansvarig för olyckan?

Text: • 2015-02-25 Uppdaterad 2021-06-09
TV: Här råkar polisbåten sänka daycruisern
TV: Här kör han båten rakt in i brovalvet
TV: Här testar vi misstänkta ubåten
TV: Här bärgas båten från 33 meters djup

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

När man ser filmen är känslan att nu går det åt skogen på riktigt. Men smällen mellan den enorma oljetankern och segelbåten blir inte så hård som man först befarar. I stället fastnar båtens spinnaker i oljetankern och den dras med längs sidan och får till slut masten avbruten. 

Efter domstolsförhandlingar vid Southampton Magistrates’ Court, dömdes Roland Wilson som förde befäl på Atlanta of Chester 2013 till böter på 100 000 pund. Han dömdes för att ha brutit mot internationell sjörätt när han seglade allt för nära 120 000 tons tankern Hanne Knutsen. Enligt lokala sjöfartsstadgar så får fritidsbåtar inte vara närmre än 1 kilometer framför, eller 100 meter vid sidan om fartyg på över 492 fot (150 meter). Under rättegången framkom det att Roland Wilson hade sett oljetankerna flera kilometer innan olyckan inträffade och därför hade möjlighet att manövrera undan. 

Läs mer: Här kör båten rakt in i brovalvet

Orsaken till att olyckan kunde inträffa enligt Wilson var att Hanne Knutsen först singnalerat för att svänga styrbord, men sedan signalerat en kontraorder om att svänga babord mot hamnen. I sitt försvar tog Wilson upp oljetankerns förvirrande signaler som anledningen till varför Atlanta of Chester hamnat så nära tankern. Men vad som också framkom under förhandlingarna var att Atlanta of Chester var utrustad med en motor som inte användes för att avstyra kollisionen. Ett faktum som föll tungt på Wilson. 

Roland Wilson var heller ingen duvunge på sjön, utan var när olyckan inträffade löjtnant inom Royal Navy och tävlingsseglare sedan åtta år. Av de åtta i besättningen hoppade en i vattnet sekunderna före kollisionen och en av dem fick lindriga huvudskador. Men som man ser på filmen hade det hela kunnat sluta mycket värre. 

Efter att ha sett filmen funderar man kanske också på lämpligheten att ha en regatta bland så stora oljetankers som sveper förbi alldelses i närheten. Vattnen utanför Isle of Wight är packade med yrkestrafik, då Southhampton som ligger alldeles i närheten är Storbritanniens näst största hamn och alleles i närheten ligger också stora hamnstaden Portsmouth. Båda städerna är för övrigt riktiga seglarmetropoler. Här gäller det alltså att samsas och respektera reglerna.

TV: Här klipper oljetankern segelbåten
Bilder: Den här lyxyachten lurar dina ögon totalt.
TV: Här klipper oljetankern segelbåten

Text: • 2015-02-25
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen