Artiklar

TV: Här landar de rymdraketen mitt ute på Atlanten

Kanske är det läge att titta uppåt lika mycket som framåt när du är på de stora haven i framtiden. Häromdagen lyckades man nämligen för första gången någonsin landa en rymdraket oskadd – på en pråm mitt ute på Atlanten. Kolla in den osannolika filmen från händelsen.

Text: Jens Augustinsson • 2016-04-11

TV: Här landar helikoptern på fartyget i storm

Den som trodde att rymdkapplöpningen var över trodde fel. Men istället för att USA och Ryssland tävlar om att sätta folk på månen, så är det nu istället rika företagsledare som bränner sina pengar på dyra rymdflygningar.

Och i det senaste, spektaklulära, kapitlet i rymdhistorien så spelar havet och en viss drönarpråm en av huvudrollerna. För även om Amazons grundare Jeff Bezos och hans företag Blue Origin, lyckades landa en rymdraket oskadd på jorden igen efter en rymdfärd redan i december förra året, så har nu Teslas grundare Elon Musk, och hans företag SpaceX tagit det ett steg längre.

Den åttonde april lyckades de nämligen med konststycket att inte bara landa en raket på jorden igen efter den varit i rymden och vänt, man gjorde det dessutom på en förarlös pråm som låg och väntade mitt ute på Atlanten.

Det är bottendelen, steg ett-raketen som man nu lyckats få tillbaka oskadd till jorden. Och anledningen till att man experimenterar med detta är att om man lyckas få ner den oskadd så kan man göra rymdflygningar väldigt mycket billigare i framtiden. En uppskjutning av en sån här Falcon 9-raket, som används för att leverera utrustning till den internationella rymdstationen ISS, kostar ungefär en halv miljard svenska kronor. Och just steg ett-raketen är en av de riktiga dyrgriparna i raketpaketet. Med återanvändning av raketerna tror man sig kunna få ner kostnaderna med så mycket som 30 procent.

Bilderna från händelsen ser smått osannolika ut, det är nästan så att man tror att de spolar filmen av en avfyrning baklänges. Men så är alltså inte fallet. Har du inte lust att få hela historien kring den här raketfärden och gå direkt till den makalösa landningen så börja titta 27 minuter in i filmen.

TV: Här gör planet en otrolig landning på lastfartyget


Text: Jens Augustinsson • 2016-04-11
ArtiklarLivetOmbordAtlanten
Scroll to Top