Artiklar

TV: Här testskjuts Vasas kanoner

Här provskjuts en exakt kopia av regalskeppet Vasas kanoner. Resultatet visar att pjäserna ombord hade betydligt större eldkraft än man tidigare trott.

Text: • 2015-04-08
Läsarbilder: Här är superyachten helt i teak
TV: Här skjuter marinen sönder en snipa
TV: Här slänger de nya stridsfartyget i havet
TV: Här testskjuts Vasas kanoner
Se också: Kolla in slädbåten driven av en sågklinga

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

När regalskeppet Vasa byggdes på mitten av 1600-talet var det ett skrytbygge beställt av krigarkungen Gustav II Adolf för att användas under det pågående 30-åriga kriget. Det gick ju så där som alla vet, men om de 48 kanonerna hade kommit till användning hade de troligen varit väldigt effektiva i sjöstrid. Det visar de testskjutningar som genomfördes i höstas, efter att 5 miljoner kronor samlats in för att bygga en exakt kopia av en av Vasas kanoner. 

Kopian testsköts över hundra gånger på Bofors testanläggning i Karlskoga och där lyckades man skjuta igenom ett 70 centimeter tjockt ekskrov utan några problem. Den tio kilo tunga kanonkulan kom upp i ljudets hastighet och visade sig vara en verkligt livsfarlig projektil.

Fred Hocker som är forskare på Vasamuseet och svartkrutsskytt på fritiden, är mannen som lett projektet och han blev förvånad av resultatet. 

– Kanonerna hade antagligen varit mycket mer effektiva i strid än man tidigare trott, säger han till SVT. 

TV: Här används Bofors nya kanon på en stackars snipa


Text: • 2015-04-08
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top