Foto: Martin Ridne

Artiklar

TV: Här rider Interceptor 48 ut stormvågorna

Utanför den irländska byn Cobh blir vågorna tio meter höga. Därför byggs världens kanske säkraste båtar här, Safehaven Marines Interceptor 48. Det här är en förkortad version av ett reportage i Vi Båtägare från 2014.

Text: Mikael Mahlberg • 2015-03-03 Uppdaterad 2021-06-09
TV: Här klipper oljetankern segelbåten
TV: Här råkar polisbåten sänka daycruisern
TV: Här kör han båten rakt in i brovalvet
TV: Här kör Ronny i 60 knop på ån – med en V70-motor

Till skillnad från andra varv som bygger lotsbåtar, livräddningskryssare och andra flytetyg av det hårdare slaget testar Safehaven Marine den självrätande funktionen på riktigt. Båtarna tippas över i hamnbassängen och precis som nu sitter varvets gråhårige ägare Frank Kowalski vid ratten (Se hur det går till i filmen på det längst ner i artikeln). Alla Safehaven Marines produkter testas av Frank personligen i både storm och kuling innan de levereras till kunderna.

TV: Här rider Interceptor 48 ut stormvågorna
Här vänds Fran och hans besättning upp och ner i testet i hamnbassängen.

Safehaven Marines nya 48 fots lotsbåt i Interceptor-klassen är troligen en av de säkraste båtarna i världen, alla kategorier. Det absolut värsta som kan inträffa är att irländaren tar någon av monstervågorna fel och att vi kapsejsar. Men då rätar vår Interceptor 48 automatiskt på sig och vi ska kunna köra vidare, mörbultade men vid liv.

Frank Kowalski brottades med vågorna vid Harbour Rock under 20 år som yrkesfskare. För åtta år sedan tröttnade han. Inte på havet, men på dåliga båtar. Under ett år slet han dagtid på sjön, medan han på nätterna plastade Den Ultimata Sjöbåten i ett skjul. Slitet lönade sig. Frank lyckades med skrovet och ryktet om Safehaven Marines säkra farkoster spred sig. Bland kunderna finns numera norska oljebolag, polska marinen, tullmyndigheter i Mellanöstern och förstås den irländska kustbevakningen.

Fakta: Interceptor 48

längd 15 meter
bredd 4.4 meter
vikt 17,5 ton tom, 20 ton lastad
bränsle 1 860 liter
(räcker 227 sjömil i 12 knop)
motorer 2 x Volvo Penta D13, 500 hk
fart max 25 knop


Text: Mikael Mahlberg • 2015-03-03
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen