Foto: British Pathé

Artiklar

TV: Här sänks och exploderar slagskeppet HMS Barham

Den här journalifilmen från andra världskriget visar när det brittiska slagskeppet HMS Barham sjunker och exploderar efter att ha blivit träffat av tyska torpeder. En katastrof för den brittiska flottan där mer än 800 man dog.

Text: • 2016-06-14 Uppdaterad 2021-06-09

Sjökriget under andra världskriget var blodigt och brutalt och nazisternas ubåtar tog många liv på haven. Andra världskriget var också början på slutet för de väldiga slagskeppen. Deras eldkraft uppvägde inte att de var stora och därmed enkla mål för ubåtar och flygplan. Ett förlorat slagskepp kunde också innebära förluster på över 1000 man. 

HMS Barham blev just ett offer för nazisternas ubåtskrig när hon sänktes utanför Egyptens kust den 24 november 1941 av den tyska ubåten U-331. Torpederna träffade så olyckligt de bara kunde och Barham började snabbt att sjunka och när fartygets ammunitionsförråd exploderade var katastrofen ett faktum. 862 besättningsmän och officerare dog den dagen. Allt filmades av British Pathés kameramän från intilliggande slagskeppet Valiant. Bilder som fortfarande i dag är riktigt skakande när man inser vidden av vad som faktiskt inträffar. 

För att inte sänka moralen i landet och bland trupperna, så väntade britterna med att officiellt erkänna förlusten till den 27 januari 1942. Först då fick den tyska ubåtskaptenen Hans-Diedrich von Tiesenhausen reda på att han faktiskt sänkt slagskeppet.  

Bildquiz: Vad kan du om klassiska plastbåtar?

TV: Båtbordet som blir större genom mekanisk magi

Paul Allen bärgade skeppklockan från slagkryssaren Hood


Text: • 2016-06-14
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top