Artiklar

TV: Här sjunker bara ett år gamla lyxyachten

När lyxyachten Yogi på 198 fot sjönk utanför ön Skyros i Egeiska havet 2012, var båten mindre än ett år gammal. Yogi var byggd av det turkiska yachtvarvet Proteksan Turquoise och hade kostat ägaren 39 miljoner dollar. Det var dock inte till mycket hjälp när hon den 16 februari sjönk till botten av havet. Men stod allt rätt till?

Text: • 2015-03-12 Uppdaterad 2015-03-12
Niklas Eriksson har bärgat över 600 båtar
Därför sjunker osänkbara båtar
Här är förra årets dyraste båtolycka – Delta 54:an sjönk
TV: Här klipper oljetankern segelbåten

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

Stéphane Courbit är en av frankrikes rikaste män och det var han som hade beställt Yogi från det turkiska yachtvarvet. I samband med leveransen av yachten hade han befunnit sig en jobbig situation med en av frankrikes allra rikaste, nämligen Liliane Bettencourt, arvtagare efter L’Oreal-imperiet. Courbit hade fått låna 143 miljoner euro av den då 90-åriga Bettencourt, men som ungefär samtidigt hade omyndigförklarats. Pressen från omgivningen var därför stor på Courbit att lämna tillbaka pengarna. 

För varvet Proteksan Turquoise var olyckan väldigt dålig reklam och ägarna var mycket intresserade av vad som hade hänt. Orsaken beskrevs som ett mekanskt fel på motorerna och hårda vindar. Nere på 550 meters djup låg båten säkert från att undersökas närmare. 

Läs mer: Han har bärgat över 600 båtar

När varvet ville höra besättningen om olyckan möttes de av en mängd advokater från båtens ägare och försäkringsbolaget och allt som uttalades där skulle behandlas strikt konfidiellt. 

Tidningen Power & Motoryacht som undersökt olyckan fick en tid senare anonyma brev med besättningens CV:n. De visade bland annat att kaptenen aldrig tidigare hade fört befäl på en stor lyxyacht och att de övriga i besättningen var oerfarna. 

Det är väl ganska troligt att affären aldrig reds ut ordentligt, men med så många frågetecken och en så osannolik olycka är det inte konstigt att mysteriestämpeln lever kvar. 

 


Text: • 2015-03-12
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen