Halvtonnaren Alchemist gick till botten efter att ha seglat på grund under Round The Island Race. Foto: My Classic Boat

Artiklar

TV: Här sjunker klassiska träbåten på nolltid under kappseglingen

Vill man vinna den årliga kappseglingen runt brittiska ön Isle of Wight så gäller det att ta snäva kurvor. Något som nog besättningen på The Alchemist ångrar idag. De gick på grund och båten sjönk som en sten. Se sjöräddningens dramatiska film från första parkett när båten försvinner i djupet.

Text: Jens Augustinsson • 2016-07-05 Uppdaterad 2021-06-09

Den 2 juli 2016 kommer vara en dag som besättningen på båten Alchemist inte ser tillbaka på med glädje. Den årliga seglingstävlingen Round The Island Race går runt den brittiska ön Isle of Wight på engelska sydkusten och i år fanns 1 533 båtar på startlinjen.

Vill man vinna så gäller det att satsa och Alchemist, den vackra halvtonnaren i trä byggd 1978, satsade aningen för mycket när man försökte ta en snäv kurva runt sydvästra hörnet på ön, de spektakulära klipporna som kallas The Needles. Det finns en väg mellan ett vrak och ett grund men man lyckades inte pricka rätt.

Det extra olyckliga i historien är att ägaren till båten inte själv fanns ombord. Vi får förmoda att vänskapen mellan besättningen och ägaren fick sig en törn när man återvände i land och uttalade orden ”jo förresten, vi råkade sänka din båt”. 

 

TV: Här sjunker Sweden Yachts 45:an mitt ute på havet

TV: Här sjunker segelbåten rekordsnabbt – skepparen dras med

TV: Leif-Ivan kör på grund med sin 10-miljonersbåt


Text: Jens Augustinsson • 2016-07-05
ArtiklarLivetOmbordBåtolyckaKappsegling
Rulla till toppen