1066283.jpg

Artiklar

TV: Se Art Deco-båten släppa loss sin Rolls Royce V12:a

30-tals racingbåten Hornet II är inte bara otroligt snygg och cool. Laddad med olika V12:or från stridsflygplan var hydroplanbåten en av Lake Tahoes främsta tävlingsbåtar under sin tid.

Text: • 2015-05-22 Uppdaterad 2021-06-09
TV: Här är Riva Lamborghini
TV: Här är Ferraribåten som gör 120 knop
TV: Nya Cigarette Marauder SS – värstingarnas vrålåk
Historien om den svenska superbåten SVERIGE och drömmen om 100 knop

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

Lake Tahoe är ett Mecka för träbåtsentusiaster. En av de absolut häftigaste träbåtar som någonsin bränt omkring på den kaliforniska sjön är utom tvivel Hornet II. Med sin fantastiska Art Deco-design var hon en superkändis när titlarna lades på hög under 30-talet. Bakom resultaten låg ett fantastiskt skrov och enorma flygplansmotorer av olika slag. Hornet av i dag har en V12:a från Rolls Royce. 

Båten byggdes 1930 och mannen bakom denna fantastiska skapelse var en man med det passande namnet i sammanhanget, Garfield Wood. Wood hade pengarna och fritiden för att kunna rita båtar samt att själv köra dessa fantastiska båtar. Redan på 20-talet vann han flera gånger om racingtävlingen Harmsworth Cup med sina fartmosterbåtar Miss America 1 till Miss America X.

Hornet II kördes dock inte av Wood, utan av Henry J Kaiser, en av Kaliforniens stora entreprenörer och industrimän. Hans stora intresse var båtracing och Hornet II var hans absoluta ögonsten. Inför tävlingar i Lake Tahoe 1939 kläddes båtens däck i skinande aluminium, vilket gjorde båten ännu mer originell. Hornet tävlade i Lke Tahoe mellan 1935 till 1959. 

Många av dessa fartmonster från 30-talet är nu försvunna, men Hornet II är faktiskt lika fin som någonsin under sin storhetstid. På sjuttiotalet syntes båten i storfilmen Gudfdern II av Francis Ford Coppola. Nu skulle vilja se en nya Hollywoodrulle med Hornet II i huvudrollen. 

TV: Se Art Deco-båten släppa loss sin Rolls Royce V12:a
Läs mer: Racingbåten SVERIGE har 2200 hk

Text: • 2015-05-22
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top