1330401.jpg

Artiklar

TV: Höghastighetsbåtarna var brittiska flottans dödligaste

Att snabba torpedbåtar var de mest effektiva enheterna för brittiska flottan under andra världskriget är det få som vet. Nu firar de 100 år i tjänst.

Text: • 2016-08-29 Uppdaterad 2021-06-09

De snabba torpedbåtarna hade en uppgift under kriget. Det vara att i hög fart närma sig sitt mål, släppa iväg sina två torpeder och sedan dra där ifrån så fort det bara gick. Jämfört med de stora slagskeppen med besättningar på nära 1000 man var de småpotatis, men i effektivitet slog de sina jättesyskon med råge. 

I det här inslaget från BBC så hyllas de som havets Spitfires och vi får reda på att de under andra världskriget sänkte över 500 fiendefartyg, långt många fler än övriga fartygsklasser. Framgångsreceptet var fart och båtarna kunde komma upp i för den tiden imponerande 40 knop. 

Båttypen introducerades på försök redan 1916 och förändrade nästan med en gång hur den brittiska flottan bedrev strid till sjöss. Vid slutet av andra världskriget fanns 2000 båtar i tjänst, men trots det har de blivit nästan bortglömda. Nu vill vi se en historisk film som handlar om en besättnings öden och äventyr.

– Vi var ute efter att ställa till bekymmer och ofta lyckades vi. Tyskarna var nog riktigt trötta på oss, säger krigsveteranen och tidigare torpedbåtsmatrosen Robin Coventry till BBC. 

Insändare: Begreppet sjöfyllerist har blivit urvattnat

TV: Kolla in årets träbåtsfest i Lake Tahoe


Text: • 2016-08-29
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen