1143141.jpg

Artiklar

TV: Kan HOC 33 äntligen bli en lyckad båtsatsning i Visby?

Nya svenska båten HOC 33 byggs på ett varv i Visby. Efter att Nimbus la ner 2008 har två andra båtprojekt satts igång här för att sedan läggas ned. I det här inslaget från SVT berättar personerna bakom HOC Yachts varför de inte ska gå samma väg till mötes.

Text: • 2015-11-04 Uppdaterad 2021-06-09

HOC 33P Coupé – ny svensk hyttbåt

Här är nya Axopar 28

Visst är det härligt med svenska båtsatsningar och lite extra trevligt känns det kanske med en båt byggd på Gotland. Men ska man tro tillverkarna av HOC 33 så är det något annat som gör det här till en vettig satsning, nämligen ett energisnålt superskrov.

– På en vanlig båt så åker vattnet ut på sidorna och stänker. Den här båten stänker inte ut på sidorna, den samlar in vattnet och omvandlar det till energi som lyfter båten och driver den framåt, säger Håkan Lindström, vd för Petestep till SVT.

Skrovet på HOC 33 är utvecklat av företaget Petestep och de har lärt sig sin läxa genom att testa skrovet i racingsammanhang med gott resultat. 

Nu byggs tio båtar i Visby och alla är redan sålda. Niklas Lundh som är vd för varvet Swedish Composites är övertygad om att satsningen har bäring.

– Vi har ett koncept i framkant jämfört med produkter man sett hittills. Vi har också en innovation i petestep som gör båten unik. De här två parametrarna, tillsammans med den erfarenheten som finns av serieproduktion här på Gotland, gör att vi tror att vi kommer att lyckas, säger han till SVT.

 


Text: • 2015-11-04
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen