1145088.jpg

Artiklar

TV: Superbåtarna från förr

När man racade med hydroplanbåtar på 50- och 60-talet gjorde man det med klass. De märkliga båtarna är ju med dagens ögon riktiga praliner.

Text: • 2015-11-10

Donald Campbell förolyckas under rekordförsök

TV: Så ser det ut när man släpper loss 8000 hästkrafter

Aldrig har det väl byggts så vackra racerbåtar som på 50-talet. De här fartmaskinerna av trepunktsmodell nuddar knappt vattnet när de kommit upp i plan och kan komma upp över 100 knop. De kräver dock sin man att köra, då det handlar om en skör balans när man snarare flyger fram över vattnet än i det. Tekniken var heller inte lika utvecklad som på dagens båtar, så att ha rätt känsla är avgörande.

En av de mest kända hydroplanbåtarna av den här modellen är Ferrari KD800 från 1957 som antagligen är det coolaste och galnaste som någonsin byggts i båtväg. Ferraribåten fick sin V12:a på 4,5 liter från en kraschad Ferrariracer och kan kicka iväg båten i hela 120 knop på raksträckor. 

En viktig orsak till varför båtracing blev så stort på 50-talet har att göra med att det efter andra världskriget fanns ett överflöd av gamla flygplansmotorer, dessa kom bland annat till användning inom båtracingen. De superstarka skrikande motorerna fick båtarna att kallas Thunderboats, då de var omöjliga att missa när de kom flygande över sjöarna.

I dag kan du se dessa båtar när det anordnas vintagetävlingar. Här nere kan du bland annat se filmer från lopp under Valleyfield 2015 Vintage Grand Prix. Här kan du också kolla på riktigt häftiga bilder av båtarna i action. 

 


Text: • 2015-11-10
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top