Artiklar

TV: Maskinen som rensat 420 ton skräp i hamnen – på två år

I amerikanska Baltimore har man tagit krafttag mot nedskräpningen i vattnen kring staden. En jättelik sopfångare gör succé och har på två år tuggat i sig 420 ton skräp. Kolla in hur den fungerar.

Text: Jens Augustinsson • 2017-03-09 Uppdaterad 2021-06-09

Med jämna mellanrum dyker det upp olika uppfinningar som ska hjälpa till att samla upp skräp i hamnar.

Baltimores inre hamn var tidigare en sorglig syn, speciellt efter svåra oväder. Stora ytor var täckta med alla typer av skräp du kan tänka dig. Men sedan maj 2014 har den synen kraftigt förändrats till det bättre. Allt tack vare en sinnrik maskin som guppar vid kajkanten och troget tuggar i sig skräp, dag ut och dag in.

Maskinen, som döpts till Mr Trash Wheel, har under perioden bland mycket annat satt i sig 257 000 plastflaskor, 328 000 plastmuggar, 7,5 miljoner cigarettfimpar, 5 000 glasflaskor och närmare 174 000 shoppingpåsar.

Projektet med maskinen, som drivs av solpaneler och det strömmande vattnet i floden som rinner genom staden, har blivit så lyckat att man nu installerar en andra skräpätare. Skräpätaren har också blivit något av en lokal kändis och har nu över tiotusen följare på sitt twitterkonto.

Kolla in filmklippet om den makalösa manicken för att se närmare hur den är konstruerad och hur den fungerar. 

 

Därför kan sopmajorna stängas – trots ökat behov

TV: Här är båten Wasteshark som äter skräp – perfekt för att hålla gästhamnen ren

TV: Så ska de städa världshaven rena från all plast


Text: Jens Augustinsson • 2017-03-09
ArtiklarLivetOmbordMiljöTeknik
Rulla till toppen