Artiklar

TV: Med Flyboard Air flyger du i 160 knyck

Franky Zapata har gett oss coola vattenleksaker så som flyboard och hooverboard. Nu har han gått hela vägen och skapat Flyboard Air som gör dig till en flygande superhjälte i 160 kilometer i timmen.

Text: • 2016-09-21 Uppdaterad 2021-06-09

I våras testade fransmannen och vattenskoterlegendaren Franky Zapata för första gången Flyboard Air. För att inte dö på kuppen så körde han den över vatten. En månad senare släpptes videon som ni kan se här och resten är väl historia. 

Från att ha byggt flygattiraljer som suttit fast i en slang kopplad till en vattenskoter, har Zapata Racing lyckats klippa navelsträngen och lyckats ta fram en plattform som gör dig till en flygande superhjälte. 

Flyboard Air går på jetbränsle och den lilla mackapären rymmer fyra motorer på sammanlagt 1000 hästkrafter. I en intervju med tekniksajten The Verge berättar Franky Zapata att den kan komma upp i hela 160 kilometer i timmen och att han kraschat utan att slå ihjäl sig i farter nära 90 kilometer i timmen. Enligt Zapata ska Flyboarden också kunna ta dig så högt upp i luften som 3000 meter, men det har ännu inte gjorts. 

Franky berättar också att det inte är möjligt att köra en Flyboard Air utan flera timmars träning med en vanlig Flyboard, trots att de lyckats få fram en algoritm som gör raketbrädan tillräckligt tekniskt stabil för att köra. 

Än så länge finns inte Flyboard Air ute på marknaden, men med tanke på den hastighet som Zapata Racing utvecklar saker lär det inte dröja allt för länge. Dessutom blev Zapata Racing uppköpt av ett företag inom försvarsindustrin som insett vilka (farliga) möjligheter Flyboard Air innebär. Onekligen så har framtiden knackat på dörren. 

Läs hela intervjun här

TV: Här åker han flyboard mitt bland båtarna

TV: Hoverboard – som en skateboard i luften


Text: • 2016-09-21
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen