Artiklar

TV: Motorbåten kapsejsade till havs – 3 saker räddade besättningens liv

När deras 27 fots motorbåt tar in vatten och slår runt förvandlas fisketuren till en riktig mardröm. Men tack vare att besättningen gjort allt annat rätt så blir detta ändå en fisketur med ett lyckligt slut. Se här vad som räddade dem.

Text: Jens Augustinsson • 2016-07-11 Uppdaterad 2021-06-09

Vem som helst skulle få panik om båten sjunker under ens fötter. Men de här fyra killarna verkar inte allt för bekymrade över att just detta hänt dem utanför kusten i South Carolina för ett par veckor sedan. 

Om de bara är chockade eller om de är så säkra på att bli räddade är oklart. Det verkar trots allt vara ganska uppsluppen stämning ombord, där de sitter på den upp- och nervända båten och de är inte mer skärrade än att de kan filma hela händelseförloppet när de räddas.

Det är oklart varför båten började läcka men tre saker pekas ut som väldigt viktiga för att de överhuvudtaget kunde hittas och räddas ur den minst sagt kniviga situationen.

För det första hade de en EPIRB ombord, en nödsändare som via satellit slog larm till sjöräddningen i land. För det andra så hade de flytvästar, och för det tredje så stannade de vid båten, trots att den flöt med botten upp.

Den tredje punkten är viktig av flera anledningar. Det är mindre ansträngande att sitta på den kapsejsade båten än att ligga i vattnet och du löper inte lika stor risk att drunkna av vågor som sköljer över dig. Kroppen kyls inte heller ner lika fort om du kan hålla dig kvar ombord, vilket också gör att krafterna räcker längre.

Hade de fyra i besättningen övergivit båten hade också risken varit stor att de kommit ifrån varandra vilket hade försvårat sökandet efter dem betydligt – särskilt om de inte hade en nödsändare per person.

TV: Kaos under däck när båten kapsejsar

TV: Kameran spelade in hela sjödramat

Så tycker Leif-Ivan om segelbåtar


Text: Jens Augustinsson • 2016-07-11
ArtiklarLivetOmbordBåtolyckaSjöräddning
Rulla till toppen