Den mumifierade ensamseglaren som blev en världsnyhet för nån vecka sedan hittades redan för en månad sen – men det hölls hemligt. Foto: Clipper Race/LMAX Exchange

Artiklar

TV: Mumieseglaren hittades redan i januari – men hölls hemlig

En båt som deltar i jorden runt-seglingen Clipper Round The World Race hittade den drivande segelbåten med den mumifierade seglaren en hel månad innan det blev en nyhet världen över. Här förklarar de varför de höll det hemligt – och släpper samtidigt videon där de går ombord på den herrelösa båten och upptäcker den döda seglaren.

Text: Jens Augustinsson • 2016-03-08

Vid halvsjutiden på morgonen den 31 januari avbryter båten LMAX Exchange tillfälligt jorden runt-tävlingen Clipper Round The World Race. De har upptäckt en kraftigt sargad segelbåt som driver redlöst 650 nautiska mil öster om Filippinerna.
En besättningsmedlem försedd med filmkamera tar sig över till den herrelösa båten. Väl där upptäcker han en död person inne i båten, en man som är i ett närmast miumifierat stadie. Detta är samma person som ungefär en månad senare blir världskänd som den mumifierade ensamseglaren, tysken Manfred Fritz Bajorat, som vi skrev om nyligen här på Livetombord.

Efter att LMAX Exchange varit i kontakt med amerikanska kustbevakningen i närliggande Guam tar man upp tävlingsseglingen igen, på inrådan av kustbevakningen.
Av respekt för de anhöriga till den då oidentifierade Bajorat, så valde tävlingsledningen i Clipper Race att inte gå ut med det bild- och videomaterial som besättningen fotade under händelsen.
Men när seglaren nu är identifierad så publicerar de sitt material.

Att Manfred Fritz Bajorat hittades mumifierad redan den 31 januari innebär bland annat att den obduktion som gjordes på Filippinerna i början på mars, och som sade att seglaren bara varit död i en vecka, är felaktig.

Följ länkarna nedan eller klicka här för att läsa vad vi skrivit om fallet tidigare.

TV: Försvunnen ensamseglare hittad – som mumie

Så dog den mumifierade ensamseglaren

Galna ensamseglartävlingen Golden Globe Race återuppstår


Text: Jens Augustinsson • 2016-03-08
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top