Artiklar

TV: Nu kan du rengöra båten med laser

Rengöra båten med laser? Ja, det är faktiskt möjligt – i alla fall om den är i metall. Kolla in den galet effektiva rengöringsmetoden.

Text: Jens Augustinsson • 2016-10-27 Uppdaterad 2021-06-09

Behöver du rengöra båten på djupet? Då kanske det är dags att dra fram de stora kanonerna. Om du har en stål- eller aluminiumbåt eller kanske en järnköl som behöver rengöras så kanske detta är ett bra alternativ.

Enligt tillverkaren Clean Laser är laserrengöring en både effektiv och miljövänlig metod. Om man till exempel ska ta bort någon form av ytskikt behövs inte någon blästringssand eller kemikalier. Det dammar heller inte så det behöver inte städas efteråt. Vill man bara ta bort ett av flera lager så klarar lasern till och med detta precisionsarbete.
Det här med att det inte dammar är nog dock en sanning med modifikation. Det som bränns bort måste ju ta vägen någonstans och i filmklippen ovan syns tydligt hur man använder sig av utsug för att ta hand om det material som laserblästras bort.

Metoden används vanligtvis för att rengöra ytor på stålkonstruktioner såsom broar, fartyg och andra stora stålkonstruktioner. En laserrengjord yta blir helt ren och kan målas över direkt.

En laserutrustning av det här slaget är nog inget man går och köper som enskild konsument men har man en större yta som ska rengöras, till exempel en järnköl som behöver göras ren till grunden så kanske det kan vara värt att anlita någon med laserutrustning.

Laserrengöringsmetoden har en rad fler användningsområden än så här och i filmerna ser du fler exempel på detta. Men ett område som kan vara värt att nämna ur båtperspektiv är att lasern också används för att göra rent formar och verktyg för produkter i kolfiber och glasfiberarmerad plast. Alltså kan den vara användbar vid båttillverkning.

 

TV: Så polerar du som proffsen

TV: Så förbereder du båten inför vintern

TV: Därför varnas flygplan för nya jätteyachten


Text: Jens Augustinsson • 2016-10-27
ArtiklarLivetOmbordOtroligt
Rulla till toppen