Sea Shepherds vann på lotteri – och köpte sig en båt.

Artiklar

TV: Nya superskeppet som ska stoppa tjuvjakt på val

Kontroversiella organisationen Sea Shepherds har ett nytt vapen i kampen för att hindra tjuvjakt på val i de södra ishaven. Den ska klara av att följa valfångstfartygen i månader.

Text: Jens Augustinsson • 2016-11-21 Uppdaterad 2021-06-09

Sea Shepherds är en ideell miljöorganisation som inte sällan hamnar i blåsväder, då de ibland använder ganska aggressiva metoder för att försvara livet i haven. Bland annat så var de inblandade i en allvarlig incident med ett japanskt valfångstfartyg 2010. Deras fartyg Ady Gil rammades då av fartyget och sjönk senare.

I januari 2015 vann organisationen 8,3 miljoner Euro på postkodlotteriet i Nederländerna och Storbritannien. De pengarna – och mer därtill – har nu använts för att bygga nya fartyget Ocean Warrior. Den 54 meter långa båten som sjösattes i början på september 2016 är god för farter på över 30 knop. Med den ska man nu ha möjlighet att i flera månader i sträck följa de japanska valfångstfartygen som rör sig i de södra ishaven. 

Följ med ombord på premiärturen, där de bland annat förevisar den kraftfulla vattenkanonen, som ska hålla objudna gäster på avstånd.

TV: Här krossar valfartyget hightec-trimaranen

TV: Här krossar fartyget bogserloket

Branschbråk bakom haveri för mässan Öppna varv


Text: Jens Augustinsson • 2016-11-21
ArtiklarLivetOmbordFartygNyheter
Rulla till toppen