TV: På det svenska amiralskeppet Mars vilar 800 man

Artiklar

TV: På det svenska amiralskeppet Mars vilar 800 man

Amiralskeppet Mars sjönk under strid utanför Öland 1564. Nu ligger skeppet på Östersjöns botten och ser faktiskt ut som vraken brukar göra i tecknade filmer och serietidningar.

Text: • 2015-12-03

Paul Allen bärgade skeppklockan från slagkryssaren Hood

Därför sjunker osänkbara båtar

Det här bilderna från National Geographic är verkligen helt makalösa. Amiralskeppet Mars har legat på botten utanför norra Öland i mer än 450 år, men är fortfarande i ett otroligt skick. Det är heller inte vilket skepp som helst som ligger där, utan antagligen det största skeppet från sin tid och faktiskt större än självaste regalskeppet Vasa. Liksom Vasa har Mars också bevarats tack vare Östersjöns kalla, mörka och bräckta vatten. 

I filmen berättar marinarkeologerna att vraket upplevs som ett fruset ögonblick och där stridens hetta fortfarande känns närvarande. Mars blev ett av offren under det nordiska sjuårskriget, som var ett lågintensivt krig mot framför allt Danmark till följd att Gustav Vasa upplöst Kalmarunionen och gjorde stora anspråk på handeln i Östersjön. Kriget slutade utan någon vinnare.

Förlusten av Mars var en katastrof för Sverige, då mellan 800 och 1000 man följde med henne ner till botten. Mars hade tagits av fienden och flera fiendesoldater fanns därför ombord när en plötslig explosion ombord på det brandhärjade skeppet gjorde att det sjönk väldigt snabbt. Slaget vi Ölands norra udde blev Mars första och sista sjöslag. 

I filmen får vi höra Richard Lundgrens histora, mannen som hittade Mars 2011. Det tog honom 20 år, men det är envisa människor som honom vi har att tacka för att vi nu kan se de här häpnadsväckande bilderna. 

Källa: Sjöhistoriska Museet & Wikipedia


Text: • 2015-12-03
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top