1264139.jpg

Artiklar

TV: Rysk miljardär säljer sin bombsäkra båt

Ryssen Andrey Melnichenko har lyxproblemet att äga två enorma super yachter. Det löser han genom att sälja sin kära A, ritad av franska stjärndesignern Philippe Starck.

Text: Jens Augustinsson • 2016-04-26 Uppdaterad 2021-06-09

Andrey Melnichenko är bara den 139e rikaste personen i världen. Men han äger den 21a största super yachten i världen, den 119 meter långa båten med det korta namnet A.

Men nu har han alltså tröttnat på den och den ska säljas till förmån för hans ännu större yacht, också med namnet A, men denna gång en segelbåt. Eller i alla fall något som med lite god fantasi kan liknas vid en segelbåt. Sailing yacht A är med sina 142,8 meter världens nionde största 

Vad får då den för pengarna som är spekulant på yachten A?

Ritad av Fransmannen Philippe Starck som är känd för sin udda design som sticker ut. Och det kan man verkligen säga om A. Tittar man under skalet så hittar man innerytrymmen för 14 gäster och 42 besättningsmän.

Det finns tre pooler ombord, varav en med glasbotten. Det fins också två specialbyggda tenderbåtar ombord och en liten ubåt.

Men det som kanske är mest uppseendeväckande ändå är väl den gigantiska ägarhytten, som är utrustad med bombsäkert glas.

Vad får man då betala för en sån här båt? Jo, priset är satt till 300 miljoner dollar, eller 2,44 miljarder svenska kronor. Och det kan väl vara skönt för Andrey Melnichenko att få in lite slantar, för hans nya båt, sailing yacht A, beräknas kosta 450 miljoner dollar, eller cirka 3,66 miljarder svenska kronor.

Kolla in filmerna på både hans nya och gamla båt här nedan och följ också länken för att tjuvtitta på yachten från ovan,i en film tagen av en drönare när båten låg för ankar i Italien.

TV: Tjuvtitt med drönare på miljardärens mega yacht

TV: Se ryske miljardärens nya galna segelyacht

Här är superyachtförsäljarens fem galnaste historier


Text: Jens Augustinsson • 2016-04-26
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen