TV: Så brutalt slår en torped till

Artiklar

TV: Så brutalt slår en torped till

När man ser med vilken obarmhärtig kraft en torped slår till mot ett större örlogsfartyg, så är man glad att man inte inte var matros under andra världskriget.

Text: • 2015-11-04

Paul Allen bärgade skeppklockan från slagkryssaren Hood

TV: Här slänger de nya stridsfartyget i havet

I början av andra världskriget satsade Nazityskland på stora fina slagskepp för att utmana Storbritannien på Atlanten. Klassiska slagskepp som Bismarck och Tirpitz skulle jaga konvojerna från Amerika. Dessa fartyg visade sig dock vara mer av maktsymboler än effektiva stridsfartyg. Bismarck hann exempelvis inte vara i tjänst i ett år innan hon låg på havets botten. 

Efter det kom Tyskland att nästan helt satsa på ubåtar och ubåtskrig mot de allierades konvojer. Men ubåtarna var långsamma under vatten och efter ett anfall var de oftast utsatta för sjunkbomber och kunde bara hoppas på tur. Skräcken ombord då vill man nästa inte ens tänka på.

Men ubåtarna var också sjömännens stora skräck och tittar man på den här filmen så kan man verkligen förstå hur effektivt Tysklands ubåtsflotta skrämde slag på konvojerna. En direktträff med torpederna betydde katastrof och en sönderbruten båt. Den kalla Atlanten betydde döden för de flesta som hamnade i.

Trots det effektiva ubåtskriget gick de allierade till sist segrande ur slaget om Atlanten, då de lyckade knäcka koden till Nazitysklands krypteringsmaskin Enigma. Det blev allt svårare för ubåtarna att slå till och allt som allt så sänktes så många som 784 tyska ubåtar med man och allt. En ohygglig siffra. 

 


Text: • 2015-11-04
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top