En beslagtagen drogubåt i Colombia Foto: Getty

Artiklar

TV: Så effektiva är kartellernas drogubåtar

På 80-talet använde drogkartellerna snabba offshorebåtar för att smuggla knark. Nu används stora ubåtar som ofta lyckas med sina uppdrag och då i stor skala.

Text: • 2016-09-07 Uppdaterad 2021-06-09

Ett av de mest effektiva sätten att smuggla droger är med ubåt eller med semiubåtar (huvuddelen av båten är under ytan). Metoden har också varit ett framgångsrikt sätt för karteller från Sydamerika att komma runt inblandning från sina mäktiga konkurrenter i Mexiko och i stället gå rakt på målet i USA. 

Ubåtarna ofta är byggda i fiberglas och andra material som är svåra att upptäcka för sonar och radar. Konstruktionerna har också förfinats så de knappt skapar svall och är osynliga för infraröda kameror, då avgaserna släpps ut nedkylda. Ubåtarnas värsta fiender är spaningsplan som har lättast att upptäcka dem, men även här jobbar kartellerna effektivt med kamouflage. 

Colombias södra kust är perfekt för att lasta drogubåtarna, då djungellandskapet där är uppbrutet av en mängd dolda flodmynningar. Där kan kartellerna nästan helt i fred lasta ubåtarna med upp till 10 ton kokain. De allra flesta av dem klarar sina resor utan att bli upptäckta. Ute på gatan är lasten då värd i runda slängar 300 miljoner dollar. 

Förra året gjordes det största tillslaget mot en drogubåt någonsin. Semiubåten upptäcktes från luften och ombord fanns 7,7 ton kokain. 

Källa: Wikipedia & Drug News

TV: Här visar Peter Forsberg nya Anytec 1221

Svenske ensamseglaren talar ut om kokainsmugglingen

TV: Här beslagtar kustbevakningen kokain för 1,7 miljarder kronor

TV: Här tvärgirar hangarfartyget i full fart


Text: • 2016-09-07
ArtiklarLivetOmbordUbåt
Rulla till toppen