Foto: Anders Jelving

Artiklar

TV: Så här otäck var kraschen med SVERIGE S1

I början på juli i år kraschade och sjönk superträbåten SVERIGE när den visades upp under Powerboat Weekend på Sandhamn. Det blev en våldsam krasch och här kan vi för första gången tydligt se hur brutalt det gick till när båten fick ett felskär.

Text: • 2015-11-03

Historien om den svenska superbåten SVERIGE och drömmen om 100 knop

TV: Här hittas superträbåten SVERIGE

Bilder: 75-åriga Thunderbird har dubbla V12:or på 3000 hk

Den magnifika träracern SVERIGE har sedan hon byggdes efter Rubens Östlunds ritningar från 1929, kämpat för att komma upp i 100 knop. Med sina två Rolls Royce Meteor-motorer, egentligen avsedda för stridsvagnar på sammanlagt 2200 hk, så skulle det vara möjligt. Men konstruktionen är gammal och på den tid racingbåtarna såg ut som SVERIGE, så var det också många fartfantomer som fick sätta livet till.

Som tur var klarade sig alla ombord med mindre skador vid den här olyckan. Några veckor senare upptäcktes och bärgades också SVERIGE med stora hål i skrovet, men i rätt bra skick. Nu är det upp till ägarna om båten ska få göra några fler försök. Det är alltid spännande att följa, men med såda här olycka i bagaget så kanske man ändå bör ta det försiktigt. Det är trots allt andra gången SVERIGE bärgats från botten.

Kolla också in filmen här nere ifrån i somras när den unika båten bärgades. 

I videon här nere kan uppleva SVERIGES enorma och öronbedövande motorer när hon provkördes med nya steglister 2014. En sann upplevelse. 

Så får du rätt kablar ombord

TV: Miss America IX var först över 100 mp/h


Text: • 2015-11-03
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top