Grande America fattade eld utanför franska kusten i Biscayabukten // Foto: Marine Nationale

Artiklar

TV: Se besättningsmännen räddas ur branden

Brittisk fregatt räddade 27 ur brinnande fartyg i Biscayabukten

Text: Martin Strömberg • 2019-03-12 Uppdaterad 2021-06-09

Det var vid 19-tiden i söndags kväll som Ro-ro fartyget Grande America rapporterade om eld ombord och sände nödanrop från en position cirka 140 sjömil söder om franska kusten. 

Det italienskregistrerade fartyget var på väg från Hamburg till Casablanca.

Branden uppstod i lasten som bestod av bilar och containers med okänt innehåll och till en början trodde man att den var under kontroll.

Men branden var mer svårsläckt än man trott och vid 01-tiden meddelade kaptenen att man förlorat kampen och att man lämnade fartyget via livbåt.

Livbåten skadade sig dock vid iläggningen i den hårda sjön och blev omöjlig att manövrera.

Den brittiska fregatten, HMS Argyll var på väg hem till Plymouth efter nio månaders tjänstgöring i Asien. Man befann sig i närheten när man hörde nödanropet och begav sig till Grande Americas position.

Väl där arbetade man i åtta timmar för att rädda de 27 besättningsmännen från Grande America genom att trycka livbåten mot fregattens skrov med sin egen extrabåt och hissa up de nödställda en efter en.

– Det var extremt dåliga förhållanden och deras livbåt studsade omkring som en kork i ett badkar. Fartyget låg i 30-grader vilket gjorde det oerhört svårt att få ombord besättningsmännen på ett säkert sätt, berättade Dave Tetchner, en av befälen ombord på HMS Argyll.

De 27 besättningsmännen klarade sig alla utan livshotande skador men många av dem ska ha andats in stora mängder rök och fick vård när de sattes i land i franska Brest.

– Hela situationen var hemsk och de var chockade. Man ser såna här containerfartyg varenda dag när man befinner sig ute till havs men att se ett av dem slukas upp av lågor var fasansfullt, sa Tetchner.

Grande America brann fortfarande då man lämnade platsen.

Läs mer om branden och räddningsaktionen här.

 

Ny brand i lasten på containerfartyg

Minst fjorton döda i brand

Jätten brinner


Text: Martin Strömberg • 2019-03-12
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top