Kostnaden för att bärga Ara San Juan kan bli så hög som nio miljarder kronor // Foto: Argentinska flottan

Artiklar

TV: Se bilder från den sjunkna argentinska ubåten

Kan kosta nio miljarder kronor att bärga

Text: Martin Strömberg • 2018-11-19 Uppdaterad 2021-06-09

Den argentinska ubåten Ara San Juan har hittats – nästan exakt ett år sedan den försvann. 

Det privata amerikanska företaget Ocean Infinitys fartyg – Seabed Constructor – hittade ubåten omkring 50 mil utanför kuststaden Comodoro Rivadavia i södra Argentina, meddelar den argentinska marinen på Twitter.

Enligt försvarsminister Oscar Aguad har ubåtens kropp delvis imploderat och spritts ut över havsbottnen på 907 meters djup, rapporterar Reuters.

Sannolikt har den delen tryckts samman av det enorma tryck som råder i havsdjupet. Losslitna bitar av skrovet som är 11, 13 och 30 meter långa ligger på bottnen, skriver AFP.

Nu vill många anhöriga till de 44 i besättningen att ubåten ska bärgas, men det kostar mycket pengar att utföra den typen av operationer på djupt vatten.

– Det är en fråga om kostnader, och den kostnaden kommer att vara mycket, mycket hög, säger Rob Hoekstra på företaget Seacamel till TT.

Många av de dödas anhöriga vill få reda på orsaken till förlisningen och är upprörda över att myndigheterna sagt att de stora kostnaderna gör att vraket troligtvis inte kommer att kunna bärgas.

– Det delvis splittrade vraket ligger på ungefär 900 meters djup, och där nere är trycket 900 ton per kvadratmeter, påpekar Hoekstra.

– Det ställer mycket stora krav på den utrustning som skulle användas.

När den ryska atomubåten Kursk, som exploderade och sjönk i Barents hav, bärgades 2001 var det också ett i huvudsak nederländskt konsortium som utförde lyftet.

Sådana operationer är kostsamma. Enligt experter kan en bärgning av Ara San Juan kosta motsvarande nio miljarder kronor eller mer, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Rent tekniskt skulle en eventuell bärgning av Ara San Juan gå till så att en mycket noggrann kartläggning först görs av vraket på bottnen med hjälp av bland annat fjärrstyrda undervattensfarkoster. I detta fall är det extra viktigt eftersom bärigheten i skrovet kan ha påverkats av att ubåtskroppen delvis har splittrats i bitar.

 

Hitlers ubåt hittad utanför Danmark

Här är ubåten – med pool ombord

TV: Här är amerikanska militärens senaste supervapen

Efter 76 år – bröderna Sullivans vrak hittat

TV: Så effektiva är kartellernas drogubåtar


Text: Martin Strömberg • 2018-11-19
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top