I två veckor har den unga knölvalen legat utanför Öland, nu är den uppdragen och bortforslad // Foto: Getty Images

Artiklar

TV: Se när knölvalen bogseras upp på land

Har transporterats till Danmark för förbränning.

Text: Martin Strömberg • 2021-05-12 Uppdaterad 2021-06-09

 

Det var nästan två veckor sedan den unga knölvalen på ungefär åtta meter hittades strandad utanför Öland av en fågelskådare.

Nu har den bärgats och transporterats till en förbränningsanläggning i Danmark

Den döda valen på Öland är nu lastad i en container och ska fraktas till Danmark där kadavret ska förbrännas, skriver Mörbylånga kommun i ett pressmeddelande.

– Östersjöns marina ekosystem är inte anpassat för att bryta ner en val, så det hade tagit väldigt lång tid. Vi kom fram till att detta var den bästa lösningen, säger Staffan Åsén, miljöchef på Mörbylånga kommun, enligt DN.

Kadavret har väckt stort engagemang de senaste veckorna och lockat många nyfikna besökare till stranden. Men förra veckan gick kommunen ut med en varning att valen kan explodera på grund av att det jäser inuti den förruttnade valkroppen.

När bärgningen inleddes på måndagsmorgonen var utmaningen att få upp den på stranden. Grävmaskinister inledde arbetet med att försöka vända valen åt rätt håll för att sedan kunna dra den i land. 

Här är klippet från svt.se av bärgningen av knölvalen.

Strax före klockan 11 på måndagsförmiddagen var valen uppdragen på land, med hjälp av en stålvajer och en plåt som placerades under valen kunde man dra in kadavret. På tisdagen fraktades sedan valen ner till Danmark där den ska förbrännas.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

TV: Se knölvalens jättehopp

TV: Här krossar valen segelbåten


Text: Martin Strömberg • 2021-05-12
ArtiklarpraktisktbatagandeknölvalNyheterÖland
Rulla till toppen