Deltan bärgas

Artiklar

TV: Så stora var skadorna på den sjunkna Delta 54:an

2014 körde en Delta 54 värd 14 miljoner på grund i Nyköpings skärgård. Vi har nu hittat filmen som visar hur omfattande skadorna var.

Text: • 2016-09-19 Uppdaterad 2021-06-09

Det var ingen lätt grundstötning som sänkte den stora Delta 54:an i Nyköpings skärgård 2014. Det vittnar bilderna på den upptagna vraket om. Tydligast blir det när man ser att ett av IPS-dreven slagits av helt och hållet och lämnat ett stort hål för vattnet att forsa in i. 

Olyckan måste ju ha varit den dyraste på länge i svenska vatten och när man ser den här filmen så inser man att det inte bara var att bärga, reparera och sedan sjösätta igen. 

Det var 28 juni 2014 som Delta 54:an körde på grund och drog upp två hål i skrovet. Båten tog genast in vatten och började sjunka vid olycksplatsen utanför Kittelö i Nyköpings skärgård. Kustbevakningen och Sjöräddningen som svarade på nödropet försökte med hjälp av pumpar hindra båten från att sjunka, skrev SN.se vid tillfället.

Båten blev dock omöjlig att hålla flytande då den tog in stora mängder vatten och fick därför bogseras till grundare vatten där den kunde stå på botten.

En anonym källa med insyn i fallet säger att det skulle vara dyrare att reparera båten till bra skick än att köpa en ny, då all el och inredning i båten måste bytas.

– Den som köper den här båten måste vara en entusiast som har en jäkla massa tid och pengar, säger den anonyma källan till Livetombord.

Båten låg senare ute till försäljning på auktionssajten kvd.se.

USA har fått smak på svenska Delta 88

Bilder: Så ser Delta 54 Flybridge ut


Text: • 2016-09-19
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen