Artiklar

TV: Här är 3D-sjökortet med extra allt

Sjökort i 3D ihopslaget med info om gästhamnar, sjömackar och tömningsstationer. Snart kommer appen som ger dig full koll i farleden.

Text: Jens Augustinsson • 2015-12-04 Uppdaterad 2021-06-09

Vi Båtägare tipsar om sju bra navigationsappar

TV: Vi testar Garmin 820

Starta appen, håll upp telefonen framför dig och en helt ny värld ska öppna sig – i 3D.

Bara med hjälp av att svepa över omgivningen med din telefon eller läsplatta så får du reda på om du ligger rätt i farleden, om det finns någon sjömack eller tömningsstation runt hörnet eller om du just kört in i ett fågelskyddsområde.

Idén är egentligen enkel – para ihop djupdata från Sjöfartsverket med kartor från Lantmäteriet och skapa en heltäckande 3D-bild av omgivningen. Krydda sedan med all övrig samhällsinformation du kan tänka dig och du får en förstärkt verklighetsbild som visar allt du kan tänkas behöva veta – i realtid.

– Tanken är att det ska vara en upplevelse att titta på plattan eller i mobilen och att samtidigt få information om var det går att tanka, handla eller sova på hotell, säger Hans Fotmeijer, kundansvarig för Sjöfartsverkets affärsområde sjögeografi. Projektet är också viktigt ur sjösäkerhetssynpunkt och höjer medvetandet om viktig samhällsinformation, som till exempel skyddsområden för djur och natur.

Utvecklingsprojektet, som varit ett samarbete mellan Sjöfartsverket, Svenskt Marintekniskt Forum, företaget Combitech, Chalmers och Vinnova, är nu färdigt. Målet nu är att hitta ett företag som vill färdigutveckla appen så att den kan komma ut på marknaden och användas av fritidsseglare och andra intresserade.

 


Text: Jens Augustinsson • 2015-12-04
ArtiklarLivetOmbordBåttillbehörNavigationPlotterTeknik
Scroll to Top