Artiklar

TV: Sjunket fartyg kom till ytan efter 80 år

Efter närmare 80 år begravt på havets botten dök resterna efter maffians flytande illegala spelhåla upp på en strand i San Diego.

Text: Jens Augustinsson • 2017-06-07 Uppdaterad 2021-06-09

Det som göms i snö kommer fran i tö, brukar det ju heta. I det här fallet handlar det om ett fartyg som legat begravt i sanden i 80, innan det återigen stack näsan över ytan efter kraftiga oväder.

Under förbudstiden i 1930-talets USA hittade kreativa kriminella element luckor i lagarna för att kunna hålla igång såväl alkoholkonsumtion som spel och prostitution. Gamla fraktfartyg byggdes om till illegala spelhålor och ankrades upp tre sjömil utanför kusten på internationellt vatten, där de kunde härja fritt. Besökarna skeppades ut med färjor och det annonserades flitigt i lokalpressen om dessa tvivelaktiga nöjespalats.

Ett av dessa ”Sin Ships” var SS Monte Carlo, en gammal oljetanker som 1932 konverterades till flytande spelhåla. Affärerna blomstrade ombord till 1937, då myndigheterna fick oväntad hjälp av en kraftfull storm för att stänga ner affärerna för gott.

Tremetersvågorna blev för mycket för SS Monte Carlo, som slet sig från sin ankringsplats och drev upp på den populära Coronadostranden i San Diego i södra Kalifornien.

Det visade sig att skeppet var för stort och det skulle bli för kostsamt att transportera bort vraket, så man lät helt enkelt tidens tand göra slut på skeppet. Till slut slukades resterna av sanden och skeppet glömdes bort. Tills förra året, då väderfenomenet El Nino såg till att skapa extremt dåligt väder och kraftiga tidvattenströmmar i San Diego-trakten. När stormen bedarrat hade vraket efter SS Monte Carlo åter kommit i dagen och stadens strandflanörer hade plötsligt fått ett nytt utflyktsmål. För som du kan se i filmen ovan så är skeppet en ganska spektakulär syn. Och vem vet, kanske finns det dolda skatter kvar ombord från förbudstidens glansdagar.

Förfallet passagerarfartyg ruvade på fantastisk skatt

TV: Spöklik Atlantångare kan sättas i trafik igen

Därför riskerar världsunik fullriggare sänkas till sjöss


Text: Jens Augustinsson • 2017-06-07
ArtiklarLivetOmbordFartygOtroligt
Rulla till toppen