Artiklar

TV: Slagsmål på fartyg – körde rakt upp på land

När maskinchefen på liberianska MV Benita låste in sig i maskinrummet efter ett slagsmål bar det sig inte bättre än att fartyget drev rakt upp på land.

Text: Jens Augustinsson • 2016-06-20 Uppdaterad 2021-06-09

När lastfartyget MV Benita, på 42 717 dödviktston och byggt 1998, skulle passera Mauritius på fredagen, den 17 juni sker plötsligt något väldigt udda. På AIS-spår kan man se att fartyget oförklarligt ändrar sin kurs tvärt och kör rakt emot Mauritius kust.

Uppgifterna är inte helt säkerställda men enligt gcaptain.com ska maskinchefen och ytterligare en maskinist ha hamnat i handgemäng och därefter ska maskinschefen ha låst in sig i maskinrummet. Vad som sedan hände visar filmen här ovanför med all önskvärd tydlighet.

Fartyget var inte lastat vid tidpunkten då det gick på grund men det har ungefär 150 ton olja i tankarna. Och av tv-bilderna att döma så har någon form av olja läckt ut och det pågår ett saneringsarbete längs strandremsan närmast olycksplatsen.

Redan på fredagskvällen var en bogserbåt på plats för att försöka dra loss fartyget men försöket misslyckades och man fick invänta förstärkning.

Det liberiska fartyget, med en besättning bestående av filippinare och taiwaneser var på väg från Indien till Durban i Sydarfrika när bråket, som beskrivs som ett myteri, startade i maskinrummet.

Maskinchefen arresterades senare av lokal polis.

TV: Här sjunker lastfartyget vid lastning

TV: Här bryts fartyget itu mot klipporna vid Biscaya

TV: Här bärgas lastfartyget med 1 400 bilar ombord


Text: Jens Augustinsson • 2016-06-20
ArtiklarLivetOmbordBåtolyckaFartyg
Rulla till toppen