Artiklar

TV: Spöklik Atlantångare kan sättas i trafik igen

Byggd 1952 och på sin tid en stolthet för hela nationen USA. Atlantångaren SS United States ska räddas från sin Törnrosa-sömn och åter sättas i trafik. Se filmen inifrån fartyget, som nu mest liknar en spöklik skugga av sitt forna jag.

Text: Jens Augustinsson • 2016-02-10 Uppdaterad 2021-06-09

Följ med ombord på spökskeppet Costa Concordia

TV: Kolla in den här mäktiga skeppskyrkogården

TV: Spöklik Atlantångare kan sättas i trafik igen
Så här såg SS United States ut under sin storhetstid… Foto: SS United States Conservancy.
TV: Spöklik Atlantångare kan sättas i trafik igen
… Och så här tänker sig kryssningsrederiet Crystal Cruises att hon ska se ut när hon åter tas i trafik. Illustration: Crystal Cruises.

Det har varit många turer på senare år kring den en gång så stolta Atlantångaren SS United States. Hon byggdes 1952 för passagerartrafik över Atlanten. Men med fasorna från andra världskriget fortfarande på näthinnan så specialdesignades det lyxiga skeppet till att snabbt kunna byta skepnad till ett trupptransportfartyg som skulle klara av att transportera 15 000 soldater hela 10 000 nautiska mil utan att behöva bunkra.

Och hon hade fartresurser. Med sina 240 000 hästkrafter slog hon rekordet över Atlanten redan på sin jungfrufärd – ett rekord som står sig än idag.

Hon togs ur drift 1969 men förblev en del av den amerikanska flottans reservflotta ända fram till 1978, då hon såldes till privata ägare.
De senaste åren har hon ägts av en intresseförening som velat rädda henne för eftervärlden. Men så sent som i höstas annonserade föreningen att det saknades medel för att hålla henne flytande och risken för upphuggning blev allt större.

Men nu har kryssningsrederiet Crystal Cruises lagt en option på att köpa henne och ämnar återge fartyget sin forna glans och sätta henne i trafik igen. Fram till slutet av 2016 gör de en större studie för att undersöka om det är möjligt att upprusta henne och sätta den gamla Atlantångaren i trafik igen. Under tiden betalar de alla omkostnader som krävs för at hålla henne vid liv.

Kolla in den fascinerande filmen på hur hon ser ut invändigt idag. Det är inte utan att det sänder lite kalla kårar längs ryggraden att se de ödsliga korridorerna och salongerna som en gång badade i överdåd och prakt.

Kolla också filmen som visar hur hon såg ut i under sin storhetstid. En riktigt häftig tidsresa!

19 spöklika och övergivna byggnader i gamla Sovjet


Text: Jens Augustinsson • 2016-02-10
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen