TV: Staden firar genom att spränga en båt

Artiklar

TV: Staden firar genom att spränga en båt

Innevånarna i Gibsons, Kanada firade länge sin stad genom att spränga en båt under festen Sea Cavalcade. Nu är det tyvärr/äntligen slut med det.

Text: • 2015-10-21

Bilder: 75-åriga Thunderbird har dubbla V12:or på 3000 hk

TV: Här spränger norska marinen sitt eget fartyg

Stadsfesten i Gibsons strax nordväst om Vancouver hade länge en av världens konstigaste stadsfester. Varje år sprängdes nämligen en båt under kontrollerade former. Båtsprängningen skulle påminna om pirater som härjat i omgivningarna förr i tiden. Men mest av allt var det väl något galet som satte staden på kartan. 

Inom lokalpolitiken i staden var ämnet sprängstoff och debatten har varit hård. En erfaren skeppare som bevittnat explosionsolyckor på riktigt, tyckte det var osmakligt. De som försvarade båtsprängningen, tyckte att det var ett ypperligt tillfälle för sjöräddning och brandkår att öva.

Resultatet blev till slut att båtsprängningen togs bort från programmet och i år fick Gibsonsborna njuta av vanliga fyrverkerier i stället.  

I den här filmen ser det ut som om båten sprängs med hjälp av en kanon. Men i själva verket är det arrangerat av expertis på pyroteknik från filmbranschen. 


Text: • 2015-10-21
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top