Unika presidentbåten USS Williamsburg gick inte att rädda. En viktig bit amerikansk historia försvinner nu för alltid. Foto: David Seal

Artiklar

TV: Tiden är ute för att rädda unik presidentbåt

Hon byggdes som lyxyacht åt en rik affärsman 1931, tjänstgjorde förtjänstfullt i andra världskriget och blev sedan flaggskepp för amerikanska presidenten Harry S. Truman. Försöken att hitta ny ägare har dock gått i stöpet och nyligen beslutades att hon ska skrotas. Ett viktig bit amerikansk historia försvinner därmed för alltid. Kolla den fascinerande minidokumentären om den vackra presidentyachten USS Williamsburg.

Text: Jens Augustinsson • 2016-04-25 Uppdaterad 2021-06-09

TV: Spöklik Atlantångare kan sättas i trafik igen

TV: Kolla in den här mäktiga skeppskyrkogården

Kapplöpningen mellan rika affärsmän och kvinnor om att bygga den största och lyxigaste båten är inget nytt fenomen. Redan på 1930-talet sjösattes massor av lyxjakter som storleksmässigt kanske inte kan mäta sig med dagens, men som står sig väl när det gäller stil och kvalitet. Många seglar än idag och vissa befinner sig i olika stadier av förfall.

2014 gjordes en dokumentär om en jakt som bär på en fantastisk historia. Efter att under sina tio första år varit fritidsbåt åt en rik affärsman inom pappersindustrin, så blev lyxjakten Aras 1940 inkallad till militärtjänstgöring, ombyggd och utrustad till tänderna med kanoner och omdöpt till USS Williamsburg.

Hon blev klar för tjänstgöring nästan samtidigt som USA blev indragna i andra världskriget efter att Japan angripit Pearl harbour, den 7 december 1941.
Under kriget transporterade hon bland annat guld till ett värde av närmare 125 miljoner svenska kronor och räddade 15 personer från fartyg som sänkts av tyska ubåtar och tyskt jaktflyg.

 

 

Efter kriget förvandlades USS Williamsburg återigen till ett civilt fartyg och nästa på tur att njuta av det magnifika skeppet blev ingen mindre än USAs president Harry S. Truman och senare Dwight D. Eisenhower. Fartyget kallades ”det flytande Vita Huset”. Bland de mest prominenta gästerna som sågs ombord fanns ingen mindre än Winston Churchill.

Hon har legat förtöjd i den lilla italienska kustidyllen La Spezia sen 1994 och en ny ägare har sökts. Ingen har dock velat ta sig an det en gång så vackra fartyget. Hennes skick har också gradvis försämrats tills hon slutligen sjönk i La Spezias hamn 2015. Och i januari i år beslutades av La Spezias hamnmyndighet att hon skulle forslas bort och skrotas.

Därmed är sagan all för ett av de mest kända fartygen i USAs historia. Historien om hennes spännande liv kommer dock förhoppningsvis alltid att leva kvar. Bland annat genom denna minidokumentär som ni kan se här. Så investera gärna 13 minuter och 15 sekunder för att se den. I vårt tycke är det väl investerad tid där man får en lektion i amerikansk historia och ett riktigt fascinerande livsöde för en riktigt vacker båt.  

Följ med ombord på spökskeppet Costa Concordia


Text: Jens Augustinsson • 2016-04-25
ArtiklarLivetOmbordFartyg
Rulla till toppen